Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamah u prosvjedima

Jemen: 17 ozlijeđeno i stotine uhićeno u prosvjedima protiv vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 17 ljudi je ozlijeđeno, a 165 uhićeno u prosvjedima između antivladinih prosvjednika te policijskih i vojnih snaga u glavnom gradu Sanaai.

 Neredi u Sanaai su eruptirali kad su tisuće prosvjednika, među kojima su bili odvjetnici i studenti, umarširali u grad i pokušali doći do glavnog trga Al-Tahrir što im vlasti nisu dozvoljavale.

Pročitajte i ovo Ilustracija u začaranom krugu Europi prijeti velika kriza: Oko ovog bi se mogao voditi i rat, sukobi su već počeli Nema mira u Sudanu - 4 Borbe ne staju Nemiri i dalje traju: Već peti dan glavni grad ove države potresaju eksplozije i pucnjava

Stotine protuvladinih prosvjednika sukobile su se s pristašama jemenskog predsjednika južno od glavnog grada Sanae. Prosvjednici i predsjednikovi pristaše međusobno su se gađali kamenjem, a policija je pucala u zrak, rekli su očevidci. Međutim, policija nije uspjela smiriti gomilu u industrijskom gradu Tiazu. Policija se rasporedila između petstotinjak protuvladinih prosvjednika i stotinjak pristaša predsjednika Alija Abdulaha Saleha kako bi spriječila sukobe.

Protuvladini prosvjedi dobili su zamah zadnjih tjedana, na kojima bi se okupilo i više desetaka tisuća ljudi. Saleh je rekao da će otići s vlasti pošto mu istekne mandat 2013., obećavši da neće predati vlast sinu, uz druge političke ustupke. No oporba, nezadovoljna Salehovim ustupcima, ostaje pri svojim zahtjevima.

SAD se uvelike uzda u Saleha kao saveznika u borbi s Al-Kaidinim ogrankom u Jemenu koja planira napade u susjednoj Saudijskoj Arabiji, najvećoj izvoznici nafte. Nestabilnost u Jemenu mogla bi ozbiljno ugroziti političku i sigurnosnu stabilnost u zemljama Perzijskog zaljeva.

Saleh, koji vlada Jemenom 32 godine, odgodio je posjet Washingtonu u nedjelju zbog stanja u regiji, javila je državna novinska agencija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene