Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar pravosuđa

Novi Trumpov suradnik: "Zaštitnik diskriminacije" poznat po rasizmu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senatora Alabame Jeffa Sessionsa američki je Senat u srijedu potvrdio na dužnosti ministra pravosuđa Donalda Trumpa kojega je protuimigracijsku politiku uvelike nadahuo.

Senatori su s 52 glasa ''za'' i 47 ''protiv'' glasovali za tog Trumpova čovjeka od povjerenja, a gotovo su svi demokrati bili protiv. Republikanska je većina bila jedinstvena u vezi s njegovim imenovanjem objavljenim 18. studenog.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Taj sedamdesetogodišnji ultrakonzervativac svijetlih očiju i uredno počešljane sijede kose bio je prvi senator koji je na predizborima pružio potporu Donaldu Trumpu, a ovaj mu se odužio imenujući ga na jedno od ključnih mjesta u vladi.

Zaštita građanskih prava, napose prava crnaca, bila je u središtu rasprave koja se vodila o Jeffu Sessionsu kojemu zamjeraju zbog prošlih rasističkih izjava.

Demokrat Chris Murphy nazvao ga je "zaštitnikom diskriminacije i ksenofobije".

Republikanci naprotiv ocjenjuju da će dolazak tog bivšeg glavnog tužitelja omogućiti depolitizaciju pravosuđa nakon osmogodišnjeg mandata Baracka Obame. Ovo je "sjajna vijest za one koji sanjaju o vladavini prava", istaknuo je senator Ted Cruz.

"Attorney general" nadzire FBI, 93 glavnih saveznih tužitelja, Ured za alkohol, cigarete, oružje i eksploziv (ATF), zatvorsku upravu, Marshals Service (USMS) zadužen za potragu za bjeguncima i agenciju za suzbijanje narkotika (DEA).

Sessions je 1986. trebao postati savezni sudac, ali je tada na saslušanju izbilo na vidjelo nekoliko optužaba o rasističkim izjavama, pa njegovo imenovanje zaustavlja pravosudni odbor.

Demokrati sumnjaju da će Sessions moći biti neovisan od predsjednika Trumpa, napose u istrazi o ruskom upletanju u predizbornu kampanju 2016. godine.

Sessions se od ulaska u Senat 1997. protivio imigraciji, i legalnoj i ilegalnoj.

On je šesti član predsjedničkog kabineta koliko ih je dosad potvrđeno (od petnaest), s obzirom na to da se demokratska manjina u Senatu koristila svim raspoloživim sredstvima da odgodi ta potvrđivanja. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene