Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kalifat slabi

URUŠAVAJU SE TEMELJI Je li u ISIS stigla kriza?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva su moguća razloga zbog kojih ISIS Sirijcima iz Raqqe zabranjuje napuštanje grada.

Sirijci koji žive u Raqqi tvrde da im je zabranjeno napustiti grad. Dva su moguća razloga - ili ISIS želi da još više civila umre zbog propagande ili im trebaju njihovi porezi.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Čini se da se sami temelji kalifata urušavaju. Teritoriji u kojima je nekad uživala Islamska država i na kojima je na brutalne načine dolazila do javne potpore, možda su, po prvi put, pod ozbiljnom prijetnjom. Čini se da je kalifat slabiji nego ikad. Privrženost kalifata brutalnom pogledu na islam stvara nemir u narodu, piše Independent.

No, unatoč nedavnom porazu i zračnim napadima, ISIS i dalje ostaje moćna vojna sila u Iraku i Siriji. Ipak, opadajuća podrška islamističkoj skupini mogla bi predstavljati priliku za njezine neprijatelje, pobunjeničke skupine, uključujući al-Nusru i vojsku predsjednika Bašara al Asada.

ŠALJU DODATNE POSTROJBE U SIRIJU 'Sustavno ćemo pritiskati, a potom i uništiti ISIL'

Prema anketama provedenima među onima koji još žive pod vlašću ISIS-a te među onima koji su nedavno pobjegli u Tursku, brutalnost života pod ISIS-om koja je nekad tolerirana, danas se više ne tolerira.

Oni koji žive u Raqqi, gradu koji je pod stalnim udarom, tvrde da im je zabranjeno napustiti grad. ISIS, kažu neki, želi da još više ljudi umre u svrhu propagande. No, spominje se i još jedan razlog zbog kojeg se sili ljude na ostanak: analitičari ukazuju i na to da bi usred bomabrdiranja krijumčarskih ruta porezi prikupljeni od građana mogli biti vitalni prihod.

Hrvatski fotoreporter na granici Iraka i Sirije - Je li potpuno srušeni Sindžar početak kraja Islamskog Kalifata

Oni koji su pobjegli kažu da je grupa otišla predaleko u svom pristupu obrazovanju i indoktriniranju sirijske djece. Učiteljica iz Marea pitala je djecu u svom razredu, koja inače prolaze kraj odsječenih glava i obješenih tijela, što žele biti kad odrastu, a odgovor je bio - mučenici. Objašnjava da ISIS škole pretvara u centre za trening.

Johnny Heald koji već dvije godine prati javno mnijenje kaže kako postoje znakovi da sve veće upoznavanje stvarnosti života pod ISIS-om počinje jačati opoziciju. Dodaje i da se mnogi ne slažu sa zamjenom akademskog obrazovnog sustava sa strogom vjerskom doktrinom, odnosno s podučavanjem djece radikalnom islamu u njihovim formativnim godinama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene