Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukupno 11 mrtvih

JAR: U padu vojnog zrakoplova poginuli članovi Mandelinog liječničkog tima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transportni zrakoplov južnoafričke vojske, tipa Douglas C-47 Dakota, srušio se u srijedu navečer u planinskome istočnom dijelu zemlje u Drakensbergu, pri čemu je smrtno stradalo 11 osoba, među kojima su, pretpostavlja se, članovi liječničkog tima bivšega predsjednika Nelsona Mandele, objavili su južnoafrički mediji u četvrtak ujutro.

Kako javlja lokalni radio EWT, liječnička ekipa Nelsona Mandele putovala je u rutinski posjet prvome crnom predsjedniku Južnoafričke Republike, no vojni glasnogovornik još nije potvrdio informaciju o njihovoj pogibiji. Zrakoplov je poletio iz Pretorije, a trebao je sletjeti u manju zračnu luku najbližu selu Qunu, gdje živi 94-godišnji Mandela otkad se povukao iz javnoga života.

>> Kongo: Zrakoplov se zabio u kuće, poginule 32 osobe

Glasnogovornik je kazao kako raspolaže informacijom prema kojoj je pronađena olupina zrakoplova, no kako ne može potvrditi pojedinosti o poginulima. U potragu su odmah nakon vijesti o nesreći poslani helikopteri, no nisu uspjeli stići do mjesta nesreće zbog lošeg vremena, pa su poslane kopnene spasilačke ekipe. Južnoafričke oružane snage (SAAF) imaju jednu od najbrojnijih preostalih eskadrila zrakoplova Dakota (DC-3 i Douglas C-47) u svijetu, čak 47 letjelica, zvanih "zračnim teglećima konjima".

Douglas DC-3 je američki propelerski zrakoplov, koji je prvi puta poletio 1935. donoseći revoluciju u zračnom prometu 1930-ih, 1940-ih godina. Zbog trajnog učinka na zrakoplovnu industriju i Drugi svjetski rat, općenito se smatra jednim od najznačajnijih transportnih zrakoplova ikad napravljenih. Proizvedeno ih je više od 13.000, civilnih i vojnih inačica, uključujući i preko 2.000 izgrađenih pod licencom u Rusiji, kao Lisunov Li-2, te 485 u Japanu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene