Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordna nepopularnost

Japan: Premijer dao ostavku zbog neispunjenih obećanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon nepunih devet mjeseci na vlasti japanski premijer lijevog centra Yukio Hatoyama podnio je ostavku jer nije ispunio obećanje da će preseliti američku vojnu bazu te zbog rekordne nepopularnosti.

Hatoyama je četvrti japanski premijer koji u zadnje nepune četiri godine prekida mandat. Sadašnji dopredsjednik vlade i ministar financija Naoto Kan (63) odmah se kandidirao za njegova nasljednika kako bi već u petak bio izabran za predsjednika Japanske demokratske stranke (PDJ), što je obvezna etapa u imenovanju na premijersku dužnost.

Pročitajte i ovo Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..." Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade?

'Naoto Kan je moj blizak suradnik i rekao sam mu, dakako, da ustraje', izjavio je u srijedu navečer predsjednik vlade. 'Rad vlade nije dobro primljen u javnosti. Izgubili smo njezino povjerenje', rekao je Hatoyama ozbiljna izraza lica, sa suzama u očima. Odlazak je protumačio dvama razlozima: propalim pokušajem preseljenja američke zrakoplovne baze Futenme na otoku Okinawi i financijskim skandalima koji su bacili ljagu na njegove bliske suradnike.

Hatoyama, nadmoćan pobjednik parlamentarnih izbora održanih u kolovozu 2009. koji su označili kraj vladavine konzervativaca, potomak bogate političko-industrijske loze, došao je na vlast s velikim planovima: promijeniti Japan, pretvoriti politiku u građansku službu i popraviti veze sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ostavkom se raspala tročlana koalicijska vlada lijevog centra u kojoj su, uz PDJ, bile dvije manje stranke. Socijaldemokratska stranka (PSD), koja se protivi ostanku američke baze na Okinawi, u petak je istupila iz vlade. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene