450510
450510
450510
450510
450510

ZAOŠTRAVANJE ODNOSA ILI OPRAVDANA REAKCIJA? Japan najavio nove vojne aktivnosti

Japan je objavio kako namjerava pojačati svoje djelovanje u spornoj Južnom kineskoj regiji.

 
 
 
 
Situacija u Južnom kineskom moru (Foto: AFP)
Situacija u Južnom kineskom moru (Foto: AFP)

Japanska ministrica obrane Tomoomi Inada kazala je kako će zemlja provesti zajedničke ophodnje sa Sjedinjenim Američki Državama kao niz bilateralnih i multilateralnih vježbi s regionalnim mornaricama, prenosi Reuters.

Inada opravdava ovakvu odluku objašnjavajući da Japan dijeli slične probleme sa SAD-om oko kineskog uspona na vlast i njihovo agresivno potraživanje ostvarivanja teritorijalnih zahtjeva.

'U tom kontekstu, snažno podržavamo operacije slobodnog kretanja američke mornarice, koja se već duže vrijeme zalaže za poštivanje međunarodnog pomorskog prava', rekla je Inada.

Dodaje kako će Japan povećati svoj angažman u Južnom kineskom moru kroz zajedničke morske operacije s američkom ratnom mornaricom te kroz niz bilateralnih i multilateralnih vježbi s regionalnim snagama.

Ova je odluka donesena od strane japanskih vlasti, tvrdi Inada, radi jačanja kineske moći na području Južnog kineskog mora. Ova odluka, dodaje, ne znači jačanje tenzija već služi kao odgovor na ionako zagrijanu situaciju u regiji zbog teritorijalnog spora između Kine i Vijetnama i Filipina, odnosno SAD-a, piše News.com.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se