Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gube bitku s hlađenjem

Japan će ugasiti četiri reaktora u Fukushimi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan će ugasiti prva četiri reaktora iz oštećene nukelarke Fukushima, a najavljeno je da će se sastaviti i službena pravila za operatore nuklearki.

Najava o gašenju reaktora dolazi tri tjedna nakon neuspješne borbe s hlađenjem pregrijanih šipki i spašavanjem jezgre od taljenja. Japanski stručnjaci razmatraju i mogućnost prekrivanja Fukushime posebnim materijalom kako bi se spriječilo širenje radijacije, rekao je visoki dužnosni Yukio Edano. 'Nismo u situaciji da možemo reći da ćemo to staviti pod kontrolu u određenom roku', rekao je Edano.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postavljen betonsko-čelični pokrov Ponovno aktivan uništeni reaktor u Černobilu: Znanstvenici objasnili o čemu se radi i koliko je opasno Zatvara se šećerana u Osijeku - 1 OTKAZI I OTPREMNINE Čeka li osječku tvornicu šećera nakon 114 godina rada - gorka sudbina? "S upravom nema kontakta, radnici šaptom odlaze"

>> Fukushima: Radijacija vode 3.300 puta veća od normalne

Nekoliko sati nakon što je predsjednik Tepca, Masataka Shimizu hospitaliziran zbog visokog tlaka, direktor te tvrtke se prvi puta obratio medijima. Tsunehisa Katsumata je priznao da tvrtka nije bila u mogućnosti ohladiti reaktore, te da je uložila maksimalne napore kako bi ih stabilizirala. Dodao je da će se reaktori 1, 2, 3 i 4 s vremenom morati trajno ugasiti, piše BBC.

'Standardi nisu bili dovoljni, bit će sastavljena pravila za operatere nukelarki'

Japan je danas priopćio da će poboljšati svoje sigurnosne standarde za nuklearke i prvi put priznao da njegovi standardi nisu bili dovoljni kada je tsunami oštetio jedno od nuklearnih postrojenja, što je prouzročilo najgoru svjetsku nuklearnu katastrofu od Černobila 1986.

Ministarstvo trgovine, zaduženo za nadgledanje nuklearne sigurnosti, priopćilo je da će biti sastavljena sveobuhvatna pravila za operatore nuklearki u svjetlu ove nesreće u nuklearki u Fukushimi. Upozorenje od opasnosti od ekološke katastrofe i zagađenja prehrambenih namirnica osobito je istaknuto u ponedjeljak pošto je ustanovljena prisutnost plutonija na pet lokacija u tlu oko Fukushime.

Japanska vlada je priznala da okončanje krize nije na vidiku, a porast razine radioaktivnog joda u moru potkrijepio je dokaze o istjecanju radioaktivnosti iz reaktora. Nuklearni operator Tokyo Electric Power izjavio je da će trebati 'prilično dugo vremena' da se stabiliziraju pregrijani reaktori. (A.E./ Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene