Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša nema mnogo vremena za rješavanje problema s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša ima "idealnu priliku" da s mrtve točke pokrene rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom, ali za to nema mnogo vremena.

Sadašnja inicijativa slovenske vlade vezana je i na predsjedavanje Slovenije Europskom unijom koja u sporu dviju država želi očuvati neutralnu poziciju, navodi u komentaru od subote ljubljanski dnevni list "Dnevnik", osvrčući se na dijalog slovenske i hrvatske vlade o otvorenim pitanjima, te na Janšino traženje konsenzusa sa slovenskim političkim strankama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Za Sloveniju nije dobar' Janša: Pravorijek ustavnog suda sadrži proturječje Slika nije dostupna 'Gubio vrijeme na razgovore sa Sanaderom' Odjeci spora s Hrvatskom: Janša na saslušanju

"Janša ima jedinstvenu priliku pokrenuti slovensko-hrvatske odnose s mrtve točke, ali će radi svog ugleda i kredibiliteta morati požuriti. Sastanak sa strankama na kojemu je dobio deklarativnu potporu što usklađenijem nastupu u rješavanju otvorenih pitanja svakako je vrijedan pohvale, osobito ako usklađeni pristup ne bi značio dodatno sputavanje pregovarača u traženju načina za dogovor o arbitraži, sudskom rješenju spora ili čak dogovora o problemima", piše u komentaru "Dnevnika" Franco Juri.

"Janša znade da su sinergija i pozitivno raspoloženje potrebni i zbog neutralne Europske unije, ili čak prvenstveno zbog nje, kako bi slovensko predsjedavanje EU-om bilo što uspješnije. Janša znade da sa Sanaderom mora barem djelomice popraviti i neugodne posljedice raširene sumnje da su Ropove optužbe o predizbornim incidentima u 2004. godini utemeljene", navodi Juri.

On dodaje da su predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor i predsjednik hrvatskog SDP-a Zoran Milanović napravili "genijalan potez" održavši sastanak u Mokricama na kojemu su, kako navodi Juri, između redaka dali do znanja da u svojim prediuzbornim kampanjama (SDP ove, a SD iduće godine) neće koristiti međudržavne odnose za podizanje stranačkog rejtinga, odnosno da će izbjegavati incidente.

"Janšina vlada imat će godinu dana vremena da uspostavi uvjete za daljnje sređivanje sporova u dijalogu sa Sanaderom koji vjerojatno odlazi i Milanovićem koji vjerojatno dolazi. To je dugoročna operacija koja zahtijeva zrelo i realističko ponašanje. Sređeni odnosi s važnom susjednom državom, s Hrvatskom, mogu biti samo nacionalni projekt, a ne domena jedne stranke ili jedne koalicije", navodi Juri koji dodaje da je to vjerojatno jasno Janši kao predsjedniku vlade i predsjedniku SD-a Borutu Pahoru koji očekuje pobjedu na parlamentarnim izborima iduće godine.

"Treba se nadati da su novi duh vremena percipirale i ostale stranke, a naravno da je to shvatila i hrvatska politika. Opisane šanse nisu naime samo Janšina nego i Sanaderova prilika, samo što Sanader za razliku od Janše na raspolaganju ima samo tri mjeseca", ocjenjuje Juri u svom komentaru u ljubljanskom "Dnevniku". 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene