Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama u opasnosti

Pobjednički govor iza neprobojnog stakla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Život Baracka Obame u najvećoj je opasnosti u ovom prijelaznom razdoblju dok ne dođe u Bijelu kuću, kažu iz sigurnosnih službi. I dok se u Bijeloj kući već pripremaju za nove stanare, Baracka Obamu očekuje puno posla s uvođenjem promjena koje je obećao.

Barack Obama pobjednički je govor održao iza neprobojnog stakla. Njega i njegovu obitelj agenti čuvaju već više od godinu dana. Prvi američki tamnoputi predsjednik poručuje građanima kako se nemaju razloga brinuti za njega jer ima najbolju zaštitu na svijetu.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

Ipak za njega su zabrinuti u sigurnosnim službama. Dok ne uđe u Bijelu kuću, procjenjuju, Obama je najranjiviji. Posebno se čuva i njegova ulica u Chicagu koja je do nedavno izgledala poput svake druge.

 

'Kada smo se preselili ovdje, slobodno smo mogli proći ispred njegove kuće, a sada nas neprestano preusmjeravaju, s obzirom na to da budući predsjednik živi dvije ulice dalje', rekla je susjeda Sarah Brusco.

Uoči izbora Ku Klux Klan najavio je rasni rat ako Obama pobjedi. Njihova internetska stranica trenutačno ne radi, tvrde zbog prevelikog broja posjeta.

>> Zbog preopterećenja srušila se stranica KKK-a

Optužnica za planiranje ubojstva podignuta je protiv dvojice neonacista. Uhićeni su prošlog tjedna, jer su planirali ubiti Obamu i još stotinu ljudi. Vođa Ku Klux Klana najavljuje kako njihovi pristaše stižu iz cijelog svijeta. Istodobno tvrdi kako ne žele od Baracka Obame stvoriti novog mučenika, poput Martina Luthera Kinga.

A upravo na mjestu gdje je Martin Luther King održao svoj povijesni govor, sada se ostavljaju poruke potpore predsjedniku koji je zemlji obećao promjenu.

Prvi tamnoputi američki predsjednik u Bijelu će se kuću useliti za dva i pol mjeseca. U rezidenciji koja ima 132 sobe, obitelj Obama dvije će sobe preurediti za svoje kćeri. A predsjednik planira i kutak za sebe. Kuglanu će prenamijeniti, jer je ipak ljubitelj košarke. Ključnu riječ u preuređenju imat će buduća prva dama. Michelle Obamu po stilu često uspoređuju s legendarnom Jacki Kennedy.

Nakon slavlja, polako se stišava pobjednička euforija i sad novog američkog predsjednika očekuje golem posao. Obećane porezne olakšice za srednju klasu, ulaganje u školstvo, građevinarstvo i poticaj za otvaranje radnih mjesta te skupe mjere u zdravstvu traže mnogo novca.

Mnogi sumnjaju da će SAD biti sposoban za to u uvjetima teške gospodarske krize. Nakon kratkotrajnog uzleta, svjetske burze ponovno padaju. Amerikanci su ipak uvjereni da će Obama riješiti sve njihove probleme

'Nismo u ovo upali preko noći pa ne očekujem da ćemo se preko noći i izvući', rekao je jedan anketirani građanin.

Uz gospodarsku krizu pred Obamom su i vanjskopolitički izazovi.

'On mora uspješno okončati rat u Iraku kao što je obećao, ali bez izazivanja kaosa u toj zemlji. Također je obećao i pojačati napore u Afganistanu', rekao je politički analitičar Michael Tanner.

>> Obama počinje birati dužnosnike administracije

>> Obama prima predsjedničke obavještajne brifinge

Dva i pol mjeseca prije inauguracije Obama je počeo sastavljati kabinet koji bi mu pomogao ta ista obećanja provesti u djelo. Nagađa se da je mjesto predstojnika ureda ponudio bivšem savjetniku Billa Clintona kongresniku Rahmu Emanuelu.

'Počašćen sam što sam uzet u obzir, kao što sam i počašćen što su me birači sjeverozapadnog dijela Chicaga ponovno odlučili izabrati. Imam dvije velike prilike pred sobom. Ja kao netko tko je sin imigranta, unuk imigranta, mogu birati profesiju', rekao je Rahm Emanuel.

Među mogućim članovima Obamine administracije spominju se i neki republikanci. Predsjednik u odlasku, George Bush, obećao je punu pomoć i suradnju u prijenosu vlasti na novu administraciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene