Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljen dokument

Izraelski vojnici kažu da su u Gazi smjeli pucati kako hoće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna izraelska organizacija objavila je u ponedjeljak izjave 70 vojnika koji svjedoče da su lani u operaciji u Gazi smjeli pucati kako žele te koliko je malo obzira bilo prema palestinskim civilima i imovini.

Ti vojnici, stoji u dokumentu koji je objavila organizacija Razbijanje šutnje (Breaking the Silence), kažu kako im je rečeno da smiju otvoriti vatru u većini situacija i to vez posebnog upozorenja jer je Palestincima već poručeno da moraju otići.

Pročitajte i ovo Izraelsko bombardiranje palestinskog grada Khan Yunisa Deseci mrtvih Izrael napao sigurnu zonu, bombardiran i vrtić: "Djeca su tek zaspala i odjednom je počelo" Snimke uništenja u Gazi - 3 100 dana rata VIDEO Snimke dronom otkrivaju razinu uništenja Gaze: Ovako izgledaju gradovi nakon 10.000 bombi i projektila

Po međunarodnim zakonima, "neprestano treba voditi brigu da se poštede životi civila", a to podrazumijeva i više od početnog upozorenja u nekom sukobu.

"Temeljno načelo koje zahtijeva razlikovanje civila i boraca zamagljeno je labavim i neodređenim odredbama o otvaranju vatre", rekao je Michael Sfard, izraelski odvjetnik za ljudska prava.

'Tragedija koja šokira cijelo čovječanstvo - Ispravna politika izgradnje zida'

Svjedočanstva vojnika, objavljena anonimno zbog osjetljivosti tih podataka, pokazuju i kako je uništavana civilna infrastruktura, među ostalim i palestinske kuće, a i ta uništavanja moraju se po međunarodnom zakonu svesti na minimum, a te se često nije uzimalo u obzir tijekom vojnih operacija izraelske vojske.

Ujedinjeni narodi objavili su da je u ratu u Gazi u ljeto 2014. ubijeno 2200 Palestinaca, od njih 1490 bili su civili, a više od pet stotina djeca. Na izraelskoj je strani poginulo 66 vojnika i šestero civila. Najmanje 18 tisuća stambenih jedinica uništeno je ili znatno oštećeno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene