Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analizirana audio snimka

Izraelski tenk napao novinare u Libanonu: Izvješće otkriva šokantne detalje

Ilustracija novinara u ratom pogođenom području
Ilustracija novinara u ratom pogođenom području Foto: Afp
Izvještaj Nizozemske organizacije za primijenjena znanstvena istraživanja (TNO) otkrio je da je u listopadu u Libanonu izraelski tenk napao jasno identificiranu skupinu novinara.

Posada izraelskog tenka ubila je u listopadu u Libanonu izvjestitelja Reutersa ispalivši dvije granate na jasno identificiranu skupinu novinara i "vjerojatno" otvorila vatru na njih i iz strojnice u napadu koji je trajao minutu i 45 sekundi, navodi se u izvješću o tom incidentu objavljenom u četvrtak.

Pročitajte i ovo Državno odvjetništvo u Splitu Uvjetne kazne Šokantna presuda za spolno uznemiravanje djece: Uložili žalbu nakon pisanja medija

Izvješće Nizozemske organizacije za primjenjena znanstvena istraživanja (TNO), koju je Reuters kontaktirao kako bi analizirala dokaze za napad koji se dogodio 13. listopada, u kojem je poginuo vizualni novinar Isam Abdalah, otkriva da je tenk koji se nalazio u Izraelu na udaljenosti od 1,34 kilometara na novinare ispalio dvije granate kalibra 120 mm.

Prva granata usmrtila je Abdalaha (37) i teško ozlijedila fotografkinju AFP-a Christinu Assi (28).

Pročitajte i ovo Nesreća na autocesti A3 - 17 crna statistika Ovo je jedna od najsmrtonosnijih dionica na hrvatskim autocestama: Tu su živote izgubile djevojčice iz Dalja, Toše Proeski, Lambaša...

Reutersova istraga u prosincu obuhvatila je preliminarne zaključke TNO-a da je tenk u Izrael otvorio vatru na novinare.

U konačnom izvješću u četvrtak, institut je otkrio da je audio snimka video kamere Al Jazeere na mjestu događaja pokazala da su novinari bili napadnuti i streljivom kalibra 0,50 kakvo koriste strojnice Browning koje se mogu postaviti na izraelske tenkove Merkave.

"Smatra se vjerojatnim scenarijem da je tenk Merkava, pošto je ispalio dvije tenkovske granate, također koristio strojnicu u napadu na lokaciju na kojoj su se nalazili novinari", navodi se u izvješću.

Pročitajte i ovo Radovi u Karlovcu - 1 Muke po obnovi Pucaju zgrade, poplava u podrumu, problemi s pitkom vodom... Stanari Zvijezde su očajni, gradonačelnik im poručio: ''Svi smo dio problema i rješenja''

"To se ne može sa sigurnošću zaključiti s obzirom na to da smjer i točna udaljenost vatre iz strojnice nisu mogli biti utvrđeni."

Izraelska vojska rekla je da radi na odgovoru na Reutersova pitanja o tom incidentu.

Vojska je u prosincu u vezi s time rekla: "Mi ne napadamo novinare."

Dan nakon objave Reutersove istrage, vojska je rekla da se incident dogodio u aktivnoj zoni sukoba.

Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje napade na novinare koje se ne smije smatrati vojnim metama kao ni civile.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene