Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak Netanyahua

U Izrael na vlast dolazi radikalna desnica: Bivši član terorističke skupine želi postati ministar policije

Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) AFP
Aktualno Galerija Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Foto: Afp Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Foto: AFP Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Zastave Izraela i Turske Zastave Izraela i Turske Foto: Getty Images +0 Ben Gvir Galerija 1/5 >>
Bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu na putu je da osvoji jasnu parlamentarnu većinu osnaženu ultranacionalistima koji žele oštrije obračune s Palestincima, pokazuju rezultati prebrojavanja glasova koje se privodi kraju.

Na odlasku su centristički aktualni premijer Yair Lapid i njegov savez konzervativaca, liberala i arapskih političara koji su, u više od 18 mjeseci na vlasti, napravili diplomatske korake s Turskom i Libanonom i održavali gospodarske aktivnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rijedak prizor Prvi sastanak nakon 14 godina: Nakon žestokih svađa sjeli za stol, povezalo ih važno pitanje

No uz sukob s Palestincima koji se intenzivirao i potaknuo židovsko-arapske napetosti unutar Izraela, Netanyahuov desničarski Likud i srodne stranke osvajaju 65 od 120 mjesta u Knesetu, prema prebrojanim glasovima. Konačni rezultati izbora očekuju se danas.

"Došlo je vrijeme da se ovdje uvede red. Došlo je vrijeme da postoji gazda", objavio je na Twitteru Itamar Ben-Gvir iz krajnje desne stranke Religijski cionizam, Likudov vjerojatno ključan partner u novoj vladi.

  Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Ben Gvir (Foto: Afp)

Ben-Gvir je reagirao na najnovije nasilje - policija je objavila da je Palestinac izbo policajca u Starom gradu Jeruzalema, a potom je ubijen. Ranije su izraelski vojnici ubili Palestinca u sukobima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ben-Gvir, bivši član Kacha, židovske militantne skupine na izraelskim i američkim popisima terorista, želi postati ministar policije.

Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

S obzirom da Netanyahu još uvijek nije službeno potvrđen za premijera, nije jasno koju bi poziciju Ben-Gvir mogao imati u budućoj izraelskoj vladi.

Iako je Netanyahu obećao da će služiti svim građanima, njegova dominacija na izborima izazvala je zabrinutost među arapskom manjinom koja čini 21 posto izraelske populacije i Židovima s lijevog centra, a posebno među Palestincima čiji su pregovori s Izraelom pod pokroviteljstvom SAD-a propali 2014. godine.

Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Ilustracija (Foto: Afp)

Iako Washington ostaje suzdržan od komentara do formiranja nove izraelske koalicije, glasnogovornik State Departmenta u srijedu je naglasio "zajedničke vrijednosti" zemalja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Peti izbori u tri i pol godine Izrael ponovno bira parlament: Očekuje se pomak udesno, Netanyahu se nada povratku

"Nadamo se da će svi dužnosnici izraelske vlade nastaviti dijeliti vrijednosti otvorenog, demokratskog društva, što uključuje toleranciju i poštovanje za sve civilnom društvu, posebno za manjinske skupine", rekao je glasnogovornik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene