Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrael će graditi nova naselja na Zapadnoj obali

Palestina prijeti: "Odgovorit ćemo na dosad neviđeni način!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izraelsku najavu izgradnje novih naselja reagirala je i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), koja je odlučila iznijeti cijeli problem pred Ujedinjene narode.

Palestinske vlasti u četvrtak su priopćile da će na dosad 'neviđen' način reagirati na činjenicu da su izraelske vlasti raspisale natječaje za gradnju novih židovskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija Pojas Gaze 100. dan rata Hamas raketirao Izrael, glasnogovornik potvrdio: "Moguće je da su mnogi taoci ubijeni"

'Izrael bi morao shvatiti da je njegova kolonizacijska politika neprihvatljiva', rekao je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, naglašavajući kako se cijeli svijet protivi izraelskoj kolonizaciji.

Palestinska samouprava 'na taj će potez odgovoriti na dosad neviđen način', rekao je u izjavi koju je objavila službena novinska agencija WAFA. 'Naselja na palestinskim područjima okupiranima 1967. bespravna su i neprihvatljiva pa oko njih neće biti mira', zaključio je.

Na izraelsku najavu izgradnje novih naselja reagirala je i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), koja je odlučila iznijeti cijeli problem pred Ujedinjene narode.

ISUS I PALESTINA: Kako je Papa fino 'odbrusio' izraelskom premijeru

'Izvršni odbor PLO-a s krajnjom ozbiljnošću gleda na najavu nove eskalacije (gradnje) i reagirat će tako što će se glede toga obratiti i Vijeću sigurnosti i Općoj skupštini UN', rekla je visoka dužnosnica PLO-a Hanan Ašraui.

Izrael gradi dodatnih 1800 stanova za židovske naseljenike

"Civilna administracija je primila nalog pokretanja plana gradnje dodatnih 1800 stanova na Zapadnoj obali", precizirao je taj neimenovani izraelski dužnosnik.

To je plan gradnje u deset židovskih naselja diljem palestinskog okupiranog teritorija. Prema izraelskim medijima, taj plan zakona je vlada zaledila prije tri mjeseca.

Izrael je ranije u četvrtak najavio gradnju još 1500 stanova na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu.

Izraelska vlada je objavila da su te mjere odmazda za Abasovo formiranje vlade nacionalnog jedinstva u dogovoru s pokretom Hamas koju je povoljno prihvatila međunarodna zajednica, uključujući Sjedinjene Države.

Nastavak naseljavanja je bio jedan od razloga neuspjeha izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, pokrenutih u srpnju 2013. pod okriljem Sjedinjenih Država.

Palestinci su se zbog izraelske kolonizacije njihovih teritorija Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda već obratili u veljači 2011.

Visoki palestinski dužnosnik za AFP je izjavio kako bi se Palestinci mogli obratiti i međunarodnom pravosuđu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene