Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD stale u obranu

UN: Izrael je MOŽDA počinio ratne zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je možda počinio ratne zločine ubijajući civile, granatirajući kuće i bolnice tijekom dvotjedne ofenzive u Pojasu Gaze, izjavila je u srijedu Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay.

Otvarajući hitnu sjednicu UN-ova vijeća za ljudska prava u Ženevi, Pillay je također osudila palestinske militante iz Gaze, pripadnike Hamasa, za neselektivno raketiranje Izraela.

Pročitajte i ovo Izrael bombardirao Rafu - 2 Na najvišem sudu UN-a Velesilu teško optužili i traže hitne mjere: "Time su omogućili genocid..." Izraelsko bombardiranje pojasa Gaze Traži se evakuacija Agonija u Gazi ne prestaje: Izrael opkolio još dvije bolnice i blokira ih teškom paljbom

"Ovo je samo nekoliko primjera koji ukazuju na veliku mogućnost da je prekršeno međunarodno humanitarno pravo, i to tako da se može govoriti o ratnim zločinima", rekla je Pillay navodeći primjere izraelskih zračnih udara i granatiranja domova i bolnica u palestinskoj enklavi.

FOTO Ona je Arapkinja, on Židov

"Svaki od tih incidenata mora se na odgovarajući način i nepristrano istražiti", istaknula je Pillay u jednoj od njezinih najoštrijih izjava o sukobu. Izraelski i palestinski predstavnici međusobno su se optuživali za ratne zločine i ustvrdili da su njihove akcije u skladu s međunarodnim pravom.

"Izrael će uništiti vojnu infrastrukturu Hamasa. Stanovnici Gaze nisu naši neprijatelji. Izrael je potpuno predan poštivanju međunarodnog prava", rekao je izraelski veleposlanik Eviatar Manor.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riad al-Malki pozvao je svjetske sile da prekinu s praksom nekažnjavanja Izraela i dodao: "Izrael mora odgovarati za svoje zločine". Njegov govor bio je popraćen snažnim pljeskom.

Izrael, koji optužuje Vijeće za pristranost, bojkotirao je to tijelo 20 mjeseci da bi u listopadu prošle godine ponovno počeo surađivati. Njegov glavni saveznik SAD, član Vijeća, također je ocijenio da je nepošteno upirati prstom samo u Izrael. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene