Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovori

Mir će potrajati još jedan dan, na Bliski istok treći put stiže Antony Blinken

Rat Izrael i Palestina
Rat Izrael i Palestina Foto: Afp
Izrael i Hamas dogovorili su se da će produljiti prekid vatre, a pregovori o taocima još uvijek traju. Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u četvrtak u Tel Aviv, gdje se očekuje da će se sastati s izraelskim čelnicima kako bi razgovarali o produljenju izraelskog privremenog primirja s militantima Hamasa i povećanju humanitarne pomoći pojasu Gaze.

Izrael i Hamas usuglasili su se u četvrtak o produljenju prekida vatre za najmanje još jedan dan, nekoliko minuta prije isteka šestodnevnog primirja.

Izraelska vojska rekla je u priopćenju da će se primirje produljiti zbog nastojanja posrednika da nastave proces oslobađanja talaca držanih u Gazi u zamjenu za palestinske zarobljenike.

Pročitajte i ovo Henry Kissinger Savjetnik predsjednika Preminuo Henry Kissinger, kontroverzni američki diplomat i stručnjak za vanjsku politiku

Hamas, koji je u srijedu oslobodio 16 talaca u zamjenu za oslobađanje 30 Palestinaca iz izraelskih zatvora, u izjavi je rekao da će se primirje nastaviti sedmi dan.

Ranije u četvrtak ta militantna skupina koja vlada pojasom Gaze objavila je da je Izrael odbio u zamjenu za daljnje produženje primirja primiti sedam žena i djece koje Hamas drži kao taoce, kao i tijela još troje za koje palestinski militanti tvrde da su ubijeni tijekom izraelskog bombardiranja enklave.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Znate li koji je poznati fizičar rođen prije 220 godina? Odgovor donosi meteorolog Ivan Čačić

Glasnogovornik izraelske vojske Doron Spielman također je ranije rekao da nije postignut dogovor o sljedećim taocima koji će biti oslobođeni.

"Stoga, ako ovaj okvir istekne, izraelska vojska (...) u potpunosti je pozicionirana i spremna ponovno pokrenuti vojne operacije protiv Hamasa u pojasu Gaze", izjavio je.

Pročitajte i ovo Maria Vera Ševo i Katarina Jusić Mezga ŽIVOT UMIROVLJENIKA Je li Vladino obećanje o povećanju dovoljno? "Od mirovine mi za dom ne ostane ništa, još moram dodati. Ovo je as iz rukava pred izbore"

Pozivajući se na dužnosnike, izraelski mediji izvijestili su da će vojska nastaviti s napadima na Gazu u sedam ujutro po lokalnom vremenu, ako vlada do tog vremena ne dobije popis talaca koje treba osloboditi, a koji ispunjavaju njezine kriterije.

Pročitajte i ovo U Španjolskoj pronađena tijela četiri migranta Nije im bilo spasa VIDEO Stravične scene u Španjolskoj, pronađena četiri tijela: "Skoči ili ću te ustrijeliti!"

Oružano krilo Hamasa poručilo je svojim borcima u pojasu Gaze da budu spremni za nastavak bitke s Izraelom ako se privremeno primirje ne produlji.

Kao odgovor na brutalni napad Hamasovih militanata na Izrael 7. listopada u kojem je prema procjenama ubijeno 1200 ljudi, a 240 ih uzeto za taoce, Izrael je u proteklih sedam tjedana snažno bombardirao Gazu, u kojoj se odvija humanitarna katastrofa, a prema podacima tamošnjih vlasti ubijeno je više od 15 tisuća ljudi, od čega 40 posto poginulih čine djeca.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavile vlasti Uhićeni tinejdžeri zbog sumnje da su planirali napad na božićni sajam: "Opasnost je stvarna i dugo nije bila ovako visoka"

Blinken u posjetu Izraelu, fokus na produljenju primirja i pomoći Gazi

Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u četvrtak u Tel Aviv, gdje se očekuje da će se sastati s izraelskim čelnicima kako bi razgovarali o produljenju izraelskog privremenog primirja s militantima Hamasa i povećanju humanitarne pomoći pojasu Gaze.

Očekuje se da će Blinken, koji ide u svoj treći posjet regiji od smrtonosnog napada Hamasa na Izrael 7. listopada, također posjetiti okupiranu Zapadnu obalu, gdje će se vjerojatno susresti s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, rekao je palestinski dužnosnik.

Pročitajte i ovo Slavonijo ko te nije volio - 2 PROSVJEDI NA ISTOKU Slavonija je HDZ-u uvijek bila duboki bazen sigurnih izbornih glasova, hoće li zbog prosvjeda seljaka platiti cijenu?

Pročitajte i ovo Ilustracija nema razloga za zabrinutost U dijelu Zagreba u četvrtak ujutro oglasit će se sirena: Doznajte o čemu se radi

"Gledajući sljedećih nekoliko dana, bit ćemo usredotočeni na to da učinimo sve kako bismo produljili primirje i nastavili izvlačiti što više talaca, kao i da pružimo više humanitarne pomoći", izjavio je Blinken na konferenciji za novinare u Bruxellesu u srijedu.

Također, očekuje se da će vodeći američki diplomat u Tel Avivu razgovarati o prijetećoj izraelskoj ofenzivi na južni pojas Gaze, pri čemu SAD traži od Izraela da posveti više pažnje zaštiti palestinskih civila i ograniči štetu nanesenu infrastrukturi, rekli su Reutersu visoki američki dužnosnici.

Pročitajte i ovo Ilustracija širi se istraga Nova akcija USKOK-a i policije: Uhićena još tri policajca, među njima je i šef krim policije PU sisačko-moslavačke

Pročitajte i ovo Ljevica u zajedničkoj kampanji - 4 POLITIČKA KOMBINATORIKA Tko će s kim na izbore? Na ljevici se rodila nova ideja o suradnji: "Ili je vruće ili je hladno, ne izlaze na izbore, a onda grintaju!"

Blinken je u Bruxellesu rekao i da će s regionalnim partnerima Washingtona nastaviti razgovarati o poslijeratnoj budućnosti Gaze. SAD je rekao da ne želi da Gaza bude okupirana ili opkoljena, kao i da ne želi da Palestinci budu trajno raseljeni ili da se teritorij Gaze smanjuje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene