Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rani rad simbolista

Izgubljena freska Gustava Klimta pronađena u jednoj garaži?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rani rad austrijskog simbolista Gustava Klimta, 'nestao' koncem 80-tih godina prošloga stoljeća, pronađen je u petak u jednoj garaži u austrijskom gradu Linzu, no stručnjaci dovode u sumnju njegovu autentičnost, tvrdeći da je daleko vjerojatnije da je 'Anđela s trubom' naslikao Klimtov mlađi brat Ernst, prenosi britanski Guardian.

Stropna freska promjera 1,7 metara koja prikazuje anđela s trubom zaogrnutog crvenim šalom na plavoj pozadini ukrašavala je strop Klimtova bečkog studija u ulici Sandwirt, koji je nakon završetka studija između 1883. i 1892. dijelio s bratom Ernstom. Nestala je kasnih 80-tih godina prošloga stoljeća, u vrijeme ugradnje lifta u zgradu, nakon čega joj se desetljećima izgubio svaki trag.

Povjesničari umjetnosti od tada spekuliraju što se s njom doista dogodilo, te se čak vjerovalo da je uništena. Međutim, kolekcionar Josef Renz tvrdi da ga je prošli petak nazvao čovjek koji je ustvrdio kako se freska nalazi u njegovoj garaži. Tek je nedavno shvatio o čemu je riječ, kazao je, i ne zna kako se tu našla.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISTRAGA U TIJEKU Uhićen muškarac kod kojeg je policija pronašla 14-godišnju djevojčicu Slika nije dostupna Bitka za Peleliu U spilji pronađena tijela vojnika iz Drugog svjetskog rata

>> Misterij u Makedoniji: Na freskama nestaje dim i vraća se prirodna boja

'Ta vrijedna i jedinstvena stropna freska u vrlo je dobrom stanju', kazao je Renz, kojemu to nije prvi put da spašava umjetnine s opskurnih nalazišta. U autentičnost djela ne sumnja a, iako je odbio otkriti koliko je vlasniku platio za njega, najavio je restauraciju i aukciju u jesen.

No, Alfred Weidinger, stručnjak za Klimta i zamjenik direktora bečkog dvorca Belvedere, koji je vlasnik najveće zbirke Klimtovih djela u svijetu, tvrdi kako ima više dokaza koji ukazuju na to da je djelo zapravo naslikao Gustavov daleko manje poznat brat Ernst.

'To je djelo predmet ispitivanja još od 60-tih godina prošloga stoljeća i opetovano ga se nastojalo pripisati Klimtu. No, istraživanja kataloga njegovih slika otkrila su da je studije za to djelo radio Ernst Klimt', kaže Weidinger.

Osim što ga Gustav nije potpisao, riječ je o 'ne osobito vrijednom umjetničkom djelu' koje dijeli sličnosti sa stropnim slikama koje je Ernst slikao u dvorcu Mondsee kraj Salzburga. U najboljem slučaju, slika je zajedničko djelo braće Klimt, smatra on, te ističe kako je izrazito oportuno što je slika prepoznata upravo sada, u godini kada Austrija proslavlja 150. obljetnicu rođenja velikoga slikara, i to samo dan prije njezina obilježavanja.

>> Otkriveni tragovi Leonardove freske!

No, Renz tvrdi kako je 'čista slučajnost' što je djelo isplivalo upravo sada. 'Žalim što ga nisam našao prije prošloga petka. Istraživao sam pet godina i, iako sam ulagao velike napore, takve stvari traju godinama i sve je to čista slučajnost', kazao je, napominjući kako je riječ o ranom Klimtovu radu.

Austrija u ovoj godini rođendan oca i predvodnika bečke secesije obilježava nizom aktivnosti, izložbi te brojnim kulturnim događanjima, koja su kulminirala na samu obljetnicu u subotu 14. srpnja diljem bečkih muzeja i galerija. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene