Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BARIKADE SE UKLANJAJU

Kraj krize na Kosovu? Ukinuta Vučićeva odluka o najvišem stupnju borbene pripravnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukinuto je stanje najviše borbene pripravnosti srpske vojske koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zbog situacije na Kosovu proglasio prije tri dana.

Nakon što je 26. prosinca predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio da vojska i policija zbog situacije na Kosovu budu u stanju najviše borbene pripravnosti, danas je ta odluka ukinuta, piše Nova.rs.

Kako je prije tri dana naveo, "to nas podiže na najviši nivo do akcije koji provodi vojska čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajući progrom i teror nad Srbima gdje god žive".

Vučić je stanje povišene borbene gotovosti naredio u situaciji kada su Srbi na sjeveru Kosova dežurali na barikadama, odnosno nakon najava premijera Kosova Albina Kurtija da će oni ukloniti barikade ukoliko KFOR neće.

Počelo uklanjanje barikada

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa Srbima s Kosova najavio je da će danas u prijepodnevnim satima početi uklanjanje barikada na sjeveru Kosova.

"To nije jednostavno i ne može biti gotovo za dva sata, ali za 24 ili 48 sati barikade će biti uklonjene. Ali, nepovjerenje nije uklonjeno", rekao je Vučić.

Barikade sa srpske strane graničnog prijelaza Merdare prema Kosovu uklonjenje su, no ne i one na drugim lokacijama, javili su u četvrtak srbijanski mediji. Promet preko Merdara, između Kosova i Srbije, u četvrtak je ponovno uspostavljen.

Pročitajte i ovo Animacija velikog pootresa u Dubrovniku 1667. Seizmički aktivno područje Kamenje se valjalo s brda, a dan se pretvorio u noć: Ovako su izgledali najrazorniji potresi u Hrvatskoj

Pročitajte i ovo Ilustracija SVAŠTA JE NADODAO Političar poprilično uljepšao svoj životopis: Lagao o diplomi, gdje je sve radio, ali tvrdi da nije kriminalac

Reporter Radio-televizje Srbije javio je u četvrtak da u mjestu Rudare zapreke od teške mehanizacije i kamiona još nisu uklonjene, a ljudima koji dežuraju na tim barikadama nije rečeno kad će to biti učinjeno.

Barikade nisu uklonjenje ni na cesti od Zvečana na sjeveru ka Prištini, niti na magistrali prema prijelazu Jarinje, javio je reporter N1.

Na mostu preko kojeg se iz mjesta Dudin krš ide prema Prištini izgorjela su dva kamiona koji su postavljeni na barikade. Uzrok požara zasad nije poznat.

Na barikadi nije bilo neprekidnog dežuranja, zbog čega ona jutros ni tijekom noći nije bila čuvana. Ti kamioni, postavljeni 27. prosinca, nisu uklonjeni već i dalje stoje na mostu, pokazuju snimke sa terena.

Kako je započela kriza na Kosovu?

Barikade su postavljene nakon što je na Kosovu uhićen bivši policajac Dejan Pantić. U pritvoru je bio od 10. prosinca zbog optužbe da je na prosvjedu napao policajce, a jučer je objavljeno da će biti pušten u kućni pritvor iako još nije oslobođen optužbi za terorizam.

Osim njega, iz kosovskog pritvora pušten je i Nikola Nedeljković, koji je inače iz Beograda. On je 28. lipnja, na Vidovdan, uhićen na Gazimestanu zbog optužbi za "izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti".

Dosuđena mu je zatvorska kazna od osam mjeseci, ali naknadno je smanjena te je jučer prevezen do graničnog prijelaza sa Srbijom, gdje se ujedinio sa svojom obitelji.

Pročitajte i ovo Rezanje vrpce NEOBIČAN PRIZOR Bizarni prizori: Pogledajte što su nabavili u ovoj školi, zbog toga su napravili veliko slavlje i rezanje vrpce

Pročitajte i ovo Ilustracija toksičan spoj Strašna tragedija: Najmanje 18 djece umrlo nakon što je uzelo sirup protiv prehlade i gripe

Od 10. prosinca Srbi su na sjeveru Kosova razmijenili vatru s policijom i podigli više od 10 barikada u Mitrovici i oko nje. Otprilike 50.000 Srba koji žive na etnički podijeljenom sjevernom Kosovu odbijaju priznati vladu u Prištini ili status Kosova kao zemlje odvojene od Srbije. U tom stavu imaju podršku mnogih u Srbiji, kao i srpske vlade.

Zbog napetosti na Kosovu su se zajedničkim priopćenjem oglasile Europska unija i Sjedinjene Američke Države. Pozvali su na maksimalnu suzdržanost i smirivanje situacije. Također su naveli da su od kosovskih vlasti dobili garancije da ne postoje popisi kosovskih Srba koje treba uhititi ili kazneno progoniti zbog postavljanja barikada i prosvjeda.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene