Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za najširi krug građana

SAD: Izglasan povijesni zakon o zdravstvenoj reformi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnički dom američkog Kongresa je izglasao povijesni zakon o reformi nacionalnog sustava zdravstvene skrbi, s kojim će se, nakon višedesetljetnih nastojanja, proširiti zdravstveno osiguranje na najširi krug američkih građana.

'Došli smo do presudnog trenutka u povijesti naše zemlje. To je zakon o građanskim pravima za 21. stoljeće', rekao je kongresnik James Clyburn, jedan od čelnika Demokratske stranke u Predstavničkom domu. Sa 219 glasova za i 212 protiv, Predstavnički dom prihvatio je prijedlog zakona o reformi zdravstva, koji je Senat izglasao 24. prosinca 2009. Svih 178 oporbenih republikanaca glasovalo je protiv, a pridružila su im se i 34 demokrata. Zakon će sada ići na potpisivanje predsjedniku Baracku Obami, nakon čega će stupiti na snagu.

Pročitajte i ovo Sva birališta uredno su otvorena Otvorena biračka mjesta Stigli prvi prigovori, iz DIP-a poručuju: "Ako se biračima ovo dogodi, moći će glasati - uz dodatan korak" Ilustracija Mala škola izbora Znate li gdje i kako glasati?

'Donošenje zakona o zdravstvenoj skrbi bio je veliki nedovršeni posao naše zemlje. Sve do danas!', rekla je slavodobitno predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi, citirajući pokojnog demokratskog senatora Teda Kennedya, koji se više od četiri desetljeća u Kongresu borio za reformu američkog zdravstva. Predstavnički dom još će glasovati o paketu amandmana na prihvaćeni zakon, koji bi potom trebao odobriti Senat, prije nego se uputi na potpisivanje predsjedniku Obami, čime će se dovršiti proces donošenja tog zakona.

Provedbom zakona osigurat će se proširenje zdravstvene skrbi na 32 milijuna Amerikanaca slabijeg imovinskog stanja, te učiniti pristupačnijim zdravstveno osiguranje svim građanima, uz trošak od 940 milijardi dolara u idućih 10 godina. Istodobno će se osigurati smanjenje proračunskog deficita za 1300 milijardi dolara u idućih 20 godina, prema nestranačkom Kongresnom ured za proračun (CBO).

>> Obama pozvao: 'Učinite to za prestrašene ljude'

Nastojanja da se uvede univerzalno zdravstveno osiguranje u SAD-u, datiraju s početka 20. stoljeća, a u zadnja četiri desetljeća to su pokušavali mnogi demokratski predsjednici, te neki republikanci poput Richarda Nixona, a posljednji je bio Bill Clinton 1993/94. godine. Predsjednik Barack Obama, kojemu je izglasavanje zakona o zdravstvenoj skrbi najveća zakonodavna pobjeda u dosadašnjem mandatu, trebao bi se obratiti javnosti, nakon završetka glasovanja u Predstavničkom domu.

'Zakon će korstiti onima koji su bez osiguranja'

Većina Amerikanaca vjeruje da će zakon o zdravstvenoj skrbi, koji je u nedjelju navečer prihvatio Predstavnički dom Kongresa, koristiti onima koji nemaju zdravstveno osiguranje, kao i obiteljima niskih prihoda, pokazalo je posljednje ispitivanje Instituta Gallup. Amerikanci također vide više negativnih nego pozitivnih učinaka zakona na sve ostale društvene skupine.

Na ukupnom uzorku, 39 posto Amerikanaca je kazalo da će zakon donijeti pozitivne promjene, 13 posto da neće ništa promijeniti, a 44 posto smatra da će pogoršati stvari. Rezultati koji pokazuju da više Amerikanaca vjeruje da će zakon u cjelini pogoršati stvari a na poboljšati, za sve građane i njih osobno, u skladu je s ranijim Gallupovim ispitivanjima, koja su pokazivala negativan stav većine prema reformi zdravstva. Rezultati ankete su od 17. ožujka, prije glasovanja u Kongresu. (Hina)

 

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene