Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VUČIĆ POBJEDNIK

Izbori u Srbiji odlučeni u prvom krugu: ''Dobio sam 12 posto više glasova nego svi ostali kandidati zajedno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiji su održani predsjednički izbori. Oko 6 milijuna i 700 tisuća državljana Srbije s pravom glasa biralo je između 11 kandidata. Glasačka mjesta otvorena su u 7 sati, a zatvorena u 20 sati.

22:58 Nakon obrađenih 93,30 posto glasova Aleksandar Vučić osvaja 55.70%,  Saša Janković 15.60%, Ljubiša Preletačević Beli 9.60%, Vuk Jeremić 5.70%, Vojislav Šešelj 4.50%

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij" Grafiti Nepoznati autor U blizini škole u kojoj je počinjen masakr osvanula čestitka Vučiću: "Srbija je vječna..."

22:36 Nakon što su u stožer SNS-a stigli trubači, okupljenima se obratio Aleksandar Vučić.

"Jako sam ponosan na činjenicu da smo dobili ogromno povjerenje građana Srbije. Ponosan sam na činjenicu da smo dobili veliki broj glasova, u uvjetima koji su bili sve samo ne laki. Pokazalo se u kom smjeru Srbija želi ići. Dobio sam 12 posto više glasova nego svi ostali kandidati zajedno", rekao je Vučić i poručio je da će nova vlada biti formirana u naredna dva mjeseca, javlja Blic.

22:02 Srpski mediji javljaju kako je Aleksandar Vučić uvjerljivo odnio pobjedu na predsjedničkim izborima.

Vučić je nakon obrađenih 78 posto biračkih mjesta osvojio 55,80 posto glasova, slijedi Saša Janković s 15,40 posto glasova, Ljubiša Preletačević Beli s 9,4 posto i Vuk Jeremić s 5,4 posto glasova. Vojislav Šešelj osvaja 4,5 posto.

21:45 Prema podacima CESiD-a na temelju uzorka od 51,5 posto, Aleksandar Vučić osvojio je 58,5 posto glasova, Saša Janković 13,6 posto, Ljubiša Preletačević Beli 9,1 posto a Vuk Jeremić 5,6 posto glasova.

Podaci IPSOS-a temelje se na uzorku od 45,7 posto obrađenih glasova, a Aleksandar Vučić uvjerljivo vodi s oko 57 posto glasova, slijedi Saša Janković s 14,8, Ljubiša Preletačević Beli s 9,2 posto, te Vuk Jeremić s 5,6 posto.Vojislav Šešelj bi, prema dosadašnjim uzorcima s birališta, mogao osvojiti oko pet posto glasova.

21:42 Predsjednicki kandidat Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubisa Preletačević Beli, proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima. On je u svom izbornom stožeru rekao da je u prvom krugu predsjedničkih izbora osvojio 67,97 posto glasova, ali da nije zadovoljan tim rezultatom. Naravno, u skladu s cijelom njegovom kampanjom, i to je bila šala.

21:40 Aleksandar Vučić pobjednik je predsjedničkih izbora u Srbiji, a dosadašnji rezultati pokazuju da bi mogao osvojiti između 57 i 58,5 posto glasova, izvješćuju beogradski elektronički mediji u nedjelju navečer, pozivajući se na podatke agencije IPSOS Strategic marketing i Centra za slobodne izbore i demokraciju (CESiD).

21:15 Aleksandar Vučić osvojio je 58 posto glasova birača na predsjedničkim izborima, a na temelju 37,6 posto obrađenih glasova, izvijestila je Radio televizija Srbije (RTS).

Na drugom mjestu je Saša Janković s 13,4 posto, Ljubiša Preletačević Beli na trećem s 9,5 posto, a slijede Vuk Jeremić (5,3 posto), te Vojislav Šešelj sa 4,4 posto glasova, javila je RTS.

20:00 - Zatvorena su birališta u Srbiji te se očekuju prvi rezultati.

19:35 - Srbija bira novog predsjednika. 11 je kandidata, ali sva predizborna istraživanja pokazuju da će uvjerljivi pobjednik, možda već u prvom krugu, biti Aleksandar Vučić, koji će s premijerske fotelje sjesti u predsjedničku.

Do 19 sati glasalo je 49, 8 posto birača, a birališta se zatvaraju u 20 sati. Veće nepravilnosti nisu zabilježene. Prve neslužbene procjene rezultata očekuju se oko 22 sata.

Dobije li Vučić večeras izbore, koji je sljedeći korak?

''Ponajprije na krilima te doista neviđene pobjede u Europi, čak  od Drugog svjetskog rata, tako kažu, s pozcije s koje će on moći kontrolirati sve, a za sve loše odluke neće snositi nikakvu ustavnu odgovornost, sljedeći korak bi bilo imenovanje premijera.

Prema svim anketama, istraživanja i prema svemu što sam ovdje čula, najveće šanse ima Nikola Selaković, bivši ministra pravde. Inače pripada radikalnom krilu Vučićevih Naprednjaka. On je rusofil, a istodobno beskrajno lojalan Vučiću i neće se protiviti nijednoj njegovoj odluci, prije sega odlukama koje se tiču pregovora s EU. Takav čovjek i odgovara Vučiću i njegovoj trenutačno ambiuvalentnoj poziciji gdje jednu ruku drži prema Bruxellesu i Washingtonu, a drugu prema Moskvi, u trenutku kada 98 posto vojnih vježbi Srbija provodi s NATO savezom, a Putin ih naoružava.

Spominje se i ministar unutarnjih poslova Stefanović. Spominje se i Ivica Dačić koji je ministar vanjskih poslova. Njegove šanse su minimalne. On će vjerojatno ostati na sadašnjoj poziciji, ministra vanjskih poslova i prvog potpredsjednika vlade i voditi vanjsku politiku koja je u Srbiji jasno trasirana. Inače Dačić se u ovoj kampanji, a i prije nje istaknuo na jednoj snažnoj protuhrvatskoj retorici'', izvijestila je iz Beograda urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

 

Po svemu sudeći, politika prema Hrvatskoj se neće mijenjati. Što to znači za našu manjinu u Srbiji?

''To znači otprilike isto da se ništa neće mijenjati. Naša manjina u Srbiji nema gotovo nikakva prava. Srbija nikako da počne provoditi međudržavni sporazum iz 2003. godine koji Hrvatska dobrim dijelom provodi. Recimo elementarne stvari, Srbija nema zajamčena mjesta u skupštini za hrvatsku manjinu ekvivalentno broju Hrvata koji žive u Srbiji. Ali Hrvatska to mora rješavati kroz institucionalni okvir, dakle kroz okvire EU čija je članica.

Hrvatska da bi zaštitila svoj nacionalni interes, dakle i pitanje granice i pitanje nestali, ali i pitanje prava naših manjina ovdje u Srbiji, mora prije svega pokazati čvrst stav vladi u Berlinu. To je jedini put, dakle komunicirati  što češće s vladom u Berlinu i na razini ministarstva vanjskih poslova i na razini međunarodnih tajnika unutar pučke grupacije i objašnjavati im što se događa. Jer Angela Merkel je kad je Vučić u pitanju silno nekritična, njezin savjet5nik za vanjsku politiku je stalno u Beogradu. Slično je i sa State Departmentom koji je ostao u onoj istoj strukturi od ranije, koji također podržava Aleksandra Vučića i podržava ga i Putin. Dakle, međunarodna zajednica, što je uvijek sa Srbijom slučaj, igra isključivo na njega osobno u najnovijoj strateškoj igri. U ostalom, jednako tako je igrala i na Slobodana Miloševića 1991. godine, ali čini se da ipak nije mnogo naučila'', izvijestila je Petrović.

"Teško da će biti drugog kruga, ali ipak treba biti rezerviran"

Izbore u Srbiji u Beogradu prati urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

"Teško da će biti drugoga kruga jer da bi se on dogodio, izlaznost mora biti najmanje 62 posto. Ne vjerujem da će se u sljedeća tri sata dogoditi tako veliki skok. Ipak, treba biti rezerviran. Ako se to čudo i dogodi, u drugi krug s Vučićem idu ili bivši pučki pravobranitelj Saša Janković ili iskusni srpski diplomat Vuk Jeremić koji nema potporu ni Bruxellesa ni zapada zbog svojih stavova oko Kosova, ali ima potporu Rusije. Ovo je bila kampanja ekstremne samovlasti Vučića, on je praktički radio što je htio, bez ikakvog javnog korektiva u civilnom prostoru i medijima i uz indirektnu retoričku potporu Vojislava Šešelja koji napadao sve protukandidate osim njega. Ovo je loše za ionako krhku srpsku demokraciju", kazala je Petrović.

Petrović je objasnila i zbog čega je aktualni predsjednik Tomislav Nikolić suzdržan.

"Izgleda da je došlo do pomirbe Vučića i Nikolića. On je u početku šutio jer je Srpska napredna stranka kojoj pripadaju i Vučić i Nikolić, Nikoliću zabranila kandidaturu. On je potom ipak neposredno putem srpskog Sputnika Vučiću poručio da odlazi u mirovinu te da ga podržava. Spekulira se da bi Nikolić mogao biti premijer, ali to je malo vjerojatno. Ipak, Vučić mora Nikoliću honorirati izbore 2012. kada je on pobijedio Borisa Tadića i kada je njegov dolazak označio veliki comeback ruske diplomacije na Balkan. On je prokrčio put Aleksandru Vučiću prema vrhu da već na sljedećim izborima postane predsjednik Vlade te da se danas nađe na predsjedničkim izborima. U svakom slučaju, Vučić to na neki način hoće honorirati Tomislavu Nikoliću", izvijestila je Petrović. (Hina/Ivana Petrović/D.I.)

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene