Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocijenili međunarodni promatrači

Izbori u BiH regularni, čekaju se pregovori među strankama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni promatrači ocijenili su da su općinski izbori u BiH protekli regularno, ali istodobno sugeriraju preinake izbornog zakonodavstva, dok iz političkih stranaka stižu naznake o novim pregovorima kojima će se rješiti kriza vlasti na državnoj i razini Federacije BiH.

Izvjestiteljica mnogobrojnog promatračkog tima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Amy Koopmanschap izjavila je u ponedjeljak u Sarajevu kako su izbori u BiH provedeni zakonito i sukladno međunarodnim standardima.

Potvrdila je ipak kako su zapažene i manjkavosti koje bi valjalo otkloniti, a odnose se na ulogu promatrača političkih stranaka i komplicirani sustav glasovanja za one koji ne žive u općinama u kojima imaju prebivalište. "Potrebno je više profesionalnih i iskusnih službenika za provedbu izbora, a manje utjecaja političkih stranaka", kazala je Koopmanschap.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) nastavilo je postupno objavljivati rezultate izbora, a oni su samo potvrdili jačanje HDZ BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Srpske demokratske stranke (SDS).

Istodobno je objavljeno kako je otkazana sjednica Doma naroda parlamenta Bosne i Hercegovine predviđena u utorak, što je i prva konkretna naznaka preslagivanja na političkoj pozornici te zemlje nakon općinskih izbora provedenih u nedjelju. Iz parlamenta BiH u ponedjeljak je priopćeno kako je sjednicu Doma naroda bez posebnog objašnjenja otkazao njegov trenutačni predsjedatelj Dragan Čović, ujedno čelni čovjek HDZ BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ipak neće biti smjene BiH: Smjena Lagumdžije skinuta s dnevnog reda Slika nije dostupna Sastali se lideri stranaka BiH: Tajni sastanci još nisu riješili krizu vlasti

>> FOTO: Pogledajte što je sve osvanulo na glasačkim listićima u BiH!

Dom naroda trebao je donijeti konačnu odluku o tome hoće li biti smijenjeni ministri obrane i sigurnosti BiH Muhamed Ibrahimović i Sadik Ahmetović, obojica članovi SDA. Njihova je smjena zatražena nakon ranije odluke Socijaldemokratske partije BiH (SDP) da raskine koaliciju sa SDA i uspostavi novu u kojoj bi sudjelovao Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Rezultati nedjeljnih lokalnih izbora pokazali su međutim kako je tijekom proteklih mjeseci popularnost SDA među bošnjačkim biračima porasla dok su i SDP i SBB dobili manju potporu nego što su očekivali. Kandidati SDA pobijedili su u utrci za načelnike u najmanje 38 od 52 općine s bošnjačkom većinom dok je SDP pobijedio u 11, a SBB u tek dvije općine.

Lideri svih triju stranaka su u nedelju navečer proglasili pobjede, no i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i Radončić su priznali premoć SDA. Lider te stranke Sulejman Tihić ustvrdio je kako je SDA nakon pada na općim izborima 2010. godine sada ponovo najjača bošnjačka stranka, koja ponovo može presudno utjecati na izgled nove vlasti, kako u državi tako i u Federaciji BiH.

Na obje razine trenutačne su vlade u tehničkom mandatu, jer nije postojala jasna vladajuća većina u državom i federalnom parlamentu. Političke stranke iz Republike Srpske prije izbora pokrenule su proceduru u parlamentu BiH za smjenu Lagumdžije s pozicije ministra vanjskih poslova i nema naznaka da su od toga odustale. Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Srpska demokratska stranka (SDS) koju vodi Mladen Bosić potpuno surađuju u nastojanjima da smijene Lagumdžiju iako su na entitetskoj razini žestoki rivali. SDS je na ovim izborima ostvario ogroman uspjeh osvojivši gotovo četrdeset načelničkih pozicija dok je SNSD izgubio vlast u najmanje trinaest općina.

Ključ preustroja vlasti u BiH ipak je u rukama HDZ BiH i HDZ 1990., stranaka koje su dobile najveću potporu hrvatskog biračkog tijela i sada mogu birati tko će im biti partner u vlasti s bošnjačke strane. Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić u izbornoj je noći pozvao na što brži sastanak stranačkih lidera kako bi se deblokiralo funkcioniranje vlasti. Prema ranijim najavama takav bi susret mogao uslijediti vrlo brzo, a najkasnije do kraja narednog tjedna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene