Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastali se lideri stranaka

BiH: Tajni sastanci još nisu riješili krizu vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lideri ključnih političkih stranaka u BiH iza čvrsto zatvorenih vrata pokušavaju riješiti krizu vlasti u zemlji.

Nizom bilateralnih sastanaka koji se odvijaju iza čvrsto zatvorenih vrata lideri ključnih političkih stranaka u BiH pokušavaju riješiti krizu vlasti u toj zemlji koja traje gotovo šest mjeseci, a rasplet će ovisiti o tome što će odlučiti predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, ocjena je koju u srijedu donose lokalni mediji u toj zemlji.

Pravi misterij popratio je nekoliko susreta koji su se bez najave odigrali u jednom restoranu u mjestu Klašnice kod Banje Luke u utorak navečer.

Bez ikakve najave tamo su se sastali Dodik i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, potom se u restoranu "Kej" pojavio i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, a navodno su se posebno sastali i Dodik te predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija, što nitko od njih dvojice nije izrijekom potvrdio.

Čović nije želio ništa komentirati, dok je Tihić za TV Federacije BiH (FTV) kazao tek kako je s Dodikom razgovarao o ukupnom stanju u BiH i uspostavi nove parlamentarne većine te postupcima za smjenu nekih ministara koji se vode u Zastupničkom i Domu naroda parlamenta BiH. "O tome smo postigli načelan dogovor", kazao je Tihić dodajući kako se za sada u javnost neće iznositi detalji.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Dobili potporu Rusije Sazvana hitna sjednica parlamenta Republike Srpske: "Ovo je šamar, moramo donijeti odluku o samo jednoj stvari" Slika nije dostupna Vladajuća šestorka u BiH Tihić smatra da se počinje stvarati hrvatski entitet

>> BiH suočena s teškim siromaštvom, stanje sve gore

Uoči sastanka Tihića i Dodika iz parlamenta je BiH potvrđeno kako je Dragan Čović, u svojstvu predsjedatelja Doma naroda, za 22. listopada zakazao sjednicu tog tijela te kako je na dnevni red uvršteno izjašnjavanje o smjeni dvojice ministara i jednog doministra u Vijeću ministara BiH, koje je postavila SDA.

Prema ranijim najavama, dan kasnije trebao bi zasjedati Zastupnički dom koji bi opet trebao odlučivati o smjeni Lagumdžije s pozicije ministra vanjskih poslova, ali i o smjeni Denisa Bećirovića s dužnosti zamjenika predsjedatelja tog doma na koju je postavljen kao član SDP-a. Ishod glasovanja o smjenama u parlamentu bit će konačni pokazatelj o tome tko će činiti novu parlamentarnu većinu u BiH.

"Dnevni avaz", koji je blizak SDP-u, u srijedu tvrdi kako su i Dodik i Lagumdžija u utorak imali "konstruktivan" sastanak, a ta oprezna formulacija može značiti samo da nikakvog konačnog dogovora između njih dvojice nije bilo.

Dodik opetovano inzistira na smjeni Lagumdžije smatrajući ga odgovornim za donošenje odluke po kojoj je BiH u Ujedinjenim narodima u srpnju podržala donošenje rezolucije kojom je osuđeno nasilje u Siriji. Za Dodika je sporno to što Lagumdžija za takvu odluku nije imao suglasnost Predsjedništva BiH.

>> Mostar: 19 godina nakon počinjenja, počelo suđenje za ratni zločin nad Hrvatima

U međuvremenu je Srpska demokratska stranka (SDS), koja je Dodiku partner na državnoj razini, zatražila i smjenu Lagumdžijina stranačkog kolege Bećirovića, a SNSD i SDS su obećali poduprijeti jedni druge kada se o zatraženim smjenama bude glasovalo.

Izjašnjavanje o smjeni ministra obrane BiH Muhameda Ibrahimovića i sigurnosti Sadika Ahmetovića, kao i doministra financija Fuada Kasumovića rezultat je inicijative pokrenute još u lipnju, kada su Dodik i Lagumdžija bili saveznici i kada su zajednički odlučili izbaciti SDA iz vlasti, jer je ta stranka odbila podržati državni proračun kojega su poduprle druge stranke-članice tadašnje šestočlane vladajuće koalicije.

Analizirajući ovu političku zbrku banjalučke "Nezavisne novine" u srijedu podsjećaju kako je Čović ranije jasno kazao da mu je u ovom trenutku prioritet preustroj vlade Federacije BiH, jer to ujedno znači i da će HDZ BiH biti u stanju preuzeti nadzor nad važnim javnim tvrtkama. To se trenutačno čini izvedivim jedino uz savezništvo HDZ-a sa SDP-om i Savezom za bolju budućnost (SBB) i uz smjenu aktualnog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira (HSP), koji je pak u savezništvu sa SDA.

>> Čović i Lagumdžija za suradnju, dogovor do narednog tjedna

No takav scenarij ovisi o tome hoće li Čović uspjeti nagovoriti Dodika da odustane od zahtjeva za smjenu Lagumdžije, jer bi njegov odlazak iz izvršne vlasti značio i povlačenje SDP-a iz vladajuće većine kako na državnoj tako i na razini FBiH.

I Čović i Dodik ranije su početkom tjedna potvrdili kako će njihove dvije stranke postupati usuglašeno, bez obzira kakvu konačnu odluku o budućoj koaliciji donijeli.

Iako se čini kako su naredna tri do četiri dana presudna za rasplet krize u BiH, Lagumdžija je odlučio otputovati u dvodnevni posjet Turskoj kako bi se sastao s tamošnjim dužnosnicima te sudjelovao na konferenciji posvećenoj stoljeću od završetka balkanskih ratova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene