Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak neće biti smjene

BiH: Smjena Lagumdžije skinuta s dnevnog reda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak nije razmatrao prijedlog za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, jer je ta točka skinuta s dnevnog reda sjednice održane u Sarajevu.

Inicijativu za smjenu Lagumdžije ranije je podnio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika no iz te su se stranke u utorak očitovali kako se nisu stekli poslovnički uvjeti za raspravu pa je ona odgođena za neku buduću posebnu sjednicu Zastupničkog doma na kojoj bi se o tome raspravljalo.

"Mi smo odustali od inicijative", kazao je zastupnik SNSD-a Milorad Živković dodajući kako bi svima moralo biti jasno da su u sadašnjem političkom stanju u BiH vječiti samo interesi.

Na prijedlog predsjedatelja Zastupničkog doma Bože Ljubića zastupnici su odlučili skinuti s dnevnog reda raspravu o Lagumdžijinoj smjeni koju je SNSD tražio optužujući ga za kršenje ustava kada je bez suglasnosti Predsjedništva BiH dao uputu predstavniku BiH pri Ujedinjenim narodima da u srpnju glasuje za rezoluciju o Siriji. Odlukom o odgodi rasprave o Lagumdžijinoj smjeni istodobno je odgođen rasplet političke krize u kojoj se BiH nalazi već gotovo šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vladajuća šestorka u BiH Tihić smatra da se počinje stvarati hrvatski entitet Slika nije dostupna Ocijenili međunarodni promatrači Izbori u BiH regularni, čekaju se pregovori među strankama

>> Tihić: Čović me prevario, pitanje je čime ga je SDP kupio

Nakon što je Dom naroda parlamenta BiH u ponedjeljak donio odluku o smjeni dva ministra i jednog doministra iz Stranke demokratske akcije (SDA) očekivalo se da u utorak Zastupnički dom odluči o eventualnoj smjeni Lagumdžije i time raščisti prostor za dogovor o novoj parlamentarnoj većini.

Ministri obrane i sigurnosti BiH Muhamed Ibrahimović i Sadik Ahmetović te doministar financija Fuad Kasumović smijenjeni su na poticaj Lagumdžijine Socijaldemokratske partije (SDP) zahvaljujući glasovima HDZ BiH i HDZ 1990. te Srpske demokratske stranke (SDS). Takav bi ishod glasovanja mogao dovesti do uspostave nove parlamentarne većine u kojoj bi sudjelovale ove stranke te SNSD i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene