Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbacili kritike

'Italija oko izbjeglica radi ono što mora, pa i više'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni odbacio je kritike Njemačke i Francuske o krizi migranata, ocjenjujući da Italija izvršava svoju dužnost "i puno više", u razgovoru za talijanski dnevnik Corriere della Sera objavljenom u srijedu.

"Italija radi što mora pa čak i puno više, spašavajući na desetke tisuća ljudskih života i prihvaćajući izbjeglice", izjavio je ministar, opisujući svoju zemlju kao "pozitivni model na međunarodnoj razini".

Pročitajte i ovo Talijanska policija Nakon napada u Rusiji I naši susjedi na oprezu: Još jedna europska zemlja podigla razinu opasnosti od terorizma Ilustracija stručnjak upozorava Nisu svi svjesni onoga što je na kocki: "Ako Ukrajina izgubi, milijuni izbjeglica stižu u Europu"

Ugošćujući francuskog predsjednika Francoisa Hollandea u ponedjeljak u Berlinu, njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je da Grčka i Italija osnuju "ove godine" centre za upisivanje migranata o čemu je odlučeno u lipnju.

No, za Gentilonija, "tražiti od Grčke i Italije da ispune svoju zadaću oko imigracije je kao da se zemlji pogođenoj poplavom kaže da ubrza proizvodnju kišobrana".

INTERAKTIVNA KARTA Ove zemlje imaju najviše zahtjeva za azilom

"Europa mora ići u upravo suprotnom pravcu od onoga koji se sastoji u udaranju na zemlje smještene na njezinoj vanjskoj granici", inzistirao je ministar pozivajući ponovno na "europeizaciju upravljanja pridošlicama".

"To se može činiti ambicioznim ali je to jedini mogući put. Migranti dolaze u Europu, ne u Italiju, Grčku, Njemačku ili Mađarsku. Kako se stvari odvijaju, postoji opasnost da se Schengen dovede u pitanje i vrati na stare granice".

Upitan o osnivanju centara za upisivanje, ministar je ponovio da prvo treba preispitati sporazume iz Dublina o pravu na azil koji primoravaju podnositelje zahtjeva za azilom da podnesu svoj zahtjev u prvoj europskoj zemlji gdje su ubilježeni.

No, zemlje na sjeveru Europe, s Njemačkom na čelu, predbacuju Italiji i Grčkoj da ne nastoje identificirati novopridošlice, omogućujući mnogima od njih da nastave svoj put i drugdje podnesu zahtjev za azilom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene