Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjela pobjeći

Ispovijest otete Jazidkinje (15): Nisam htjela poći s džihadistom, a on je prislonio nož na grkljan moje sestre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog prisile na vjenčanje ova je djevojka razmišljala i o oduzimanju vlastitog života. Na koncu je ipak uspjela pobjeći.

Još jedna 15-godišnja Jazidkinja pobjegla je iz zatočeništva džihadista Islamske države. Oteli su je zajedno sa sestrom u kolovozu ove godine iz njihova sela na planini Sindžar.

Pročitajte i ovo Ana i Brian Walshe SUPRUG OPTUŽEN ZA UBOJSTVO Majka objavila posljednje poruke Ane Walshe: "Mama, jel bi mogla sutra doći u Washington? Brian i ja se ne slažemo" Vjekoslav Prebeg "užasno brutalno" VIDEO Prebeg otkrio detalje kako je završio u zarobljeništvu i kada se najviše bojao za život: "Bili smo nepažljivi..."

Nekoliko dana nije puštala sestrinu ruku, no tada ju je jedan džihadist izabrao kao svoj 'plijen rata'. Ona je odbijala poći s njim, čak i kad joj je prislonio pištolj na glavu i rekao da će pucati ne pusti li sestrinu ruku. Sa svojim novim 'vlasnikom' pošla je tek kad je prislonio nož na grkljan njene starije sestre.

Ove dvije sestre samo su dio od nekoliko tisuća Jazidkinja otetih na sjeveru Iraka. Petnaestogodišnjakinja je ujedno i jedna od rijetkih Jazida koje su uspjele pobjeći i ispričati priču o brutalnom ropskom sustavu u Islamskoj državi.

Iako je isprva željela da se objavi i njeno pravo ime, predomislila se jer je većina njene obitelji i dalje u zatočeništvu džihadista stoga je dopustila da se koriste samo njeni inicijali - D.A.

Tog dana kad je dospjela u ruke islamista D.A. je putovala automobilom sa svojim roditeljima, pet sestara i nećakinjom. Put su im presjekli džihadisti i odveli ih u jednu zgradu u kojoj su bile i brojne druge obitelji. Tamo su odvojili žene i djecu od muškaraca, a potom su izdvojili i starije djevojčice i neudane djevojke.

'Plakala sam i hvatala majku za ruku. Jedan militant mi je prislonio pištolj na glavu. Majka mi je tad rekla neka pođem da me ne bi ubio', ispričala je djevojčica u intervjuu za New York Times napravljenom u domu njenih rođaka u gradu Khankeu.

VIDEO Džihadisti prvi put snimljeni kako raspravljaju o kupnji i prodaji ropkinja!

Nju su tada zajedno s još nekoliko desetaka djevojčica utrpali u konvoj autobusa i odveli ih u Mosul. Devet dana su ih držali u nekoj kući, a potom prebacili u zgradu u kojoj je bilo na stotine zatočenika. Tamo su islamisti dolazili birati djevojčice i djevojke koje će odvesti sa sobom. Neki su uzimali jednu, neki više njih.

Muškarac koji je odabrao D.A. 'imao je bradu i ne jako dugu kosu'. Odbila je poći s njim i nije puštala sestrinu ruku, no posustala je ka je prislonio nož na vrat njene sestre. To je bilo zadnji put da je vidjela svoje sestre.

Kroz sljedećih nekoliko tjedana seljena je najmanje 8 puta. Odvedena je bila u kuću uz jezero nedaleko Rake. Tamo su djevojke bile prisiljene skinuti se, oprati i obući konzervativnu muslimansku odjeću. Tada su se džihadisti cjenkali oko njih.

Jednom je prilikom pokušala pobjeći s još pet djevojaka, no uhvatili su ih i zaključali u kuću. Džihadisti su im rekli da će ih krajem tog tjedna oženiti, a čule su i kako u drugom dijelu kuće siluju neke druge djevojke.

Iako je zbog svega toga pomišljala na samoubojstvo ipak je pokušala pobjeći još jednom. Ona i još jedna djevojčica provukle su se kroz mali prozor tijekom noći i otrčale u mrak. Stigle su do jedne kuće u obližnjem selu te su imale sreće da im je otvorio muškarac koji je određenu cijenu bio spreman pomoći. Odveo ih je u jednu kurdsku obitelj koja je kontaktirala djevojčinog brata koji je muškarcu pristao platiti 7400 dolara za transport djevojaka do kurdskog dijela Sirije gdje su se konačno našle na slobodi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene