Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se pobjeda desnog centra

Islanđani izašli na parlamentarne izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Islanda počeli su u subotu glasovati na parlamentarnim izborima na kojima se, sudeći po predizbornim anketama, očekuje premoćna pobjeda oporbenog desnog centra, prenose agencije.

Dvije glavne oporbene stranke, konzervativna Stranka neovisnosti (desni centar) i Napredna stranka (centar), trebale bi osvojiti po četvrtinu glasova birača, a vladajućima socijaldemokratima predviđa se tek dovoljno glasova za prelazak izbornog praga.

Island od 2010. vodi pregovore za ulazak u EU, ali pobjedom desnice na izborima približavanje tog sjevernoatlantskog otoka s nešto više od 300 tisuća stanovina Uniji moglo bi biti zaustavljeno jer se obje velike oporbene stranke protive članstvu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Tko utvrđuje i objavljuje rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor? Gordan Jandroković ON ZNA KAKO POLITIČKI PREŽIVJETI Tko je Gordan Jandroković? Stajao je uz bok svim predsjednicima HDZ-a, a Milanoviću je odgovorio fotografijom u kupaćima

>> Ostavili banke da propadnu, a danas bilježe gospodarski rast!

Ankete svakoj predviđaju po 25 posto glasova i ako pobijede obećale su raspisati referendum o raskidu pregovora s EU-om. Stranka neovisnosti želi očuvati trgovinske odnose s EU-om, no drži da je za Island bolje da "ostane izvan Europske unije".

Gotovo dvije trećine birača ne vide jasne koristi od prenošenja dijela suvereniteta na Bruxelles jer Island već ima sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om i dio je Europskog prostora slobodne trgovine (EFTA) i Schengena.

Novi sastav 63-članog parlamenta Althinga bira se proporcionalnim sustavom, a mandat za sastavljanje vlade tradicionalno dobiva čelnik stranke s najviše osvojenih glasova.

Premijerka Johanna Sigurdardottir (70), donedavna čelnica socijaldemokrata koja je s krajnjim Lijevo-zelenim pokretom (LGM) sastavila vladu nakon financijske krize 2008., povlači se i ostavlja zemlju s prilično čistim zdravstvenim kartonom.

Vodeći kandidati za novog premijera su predsjednik Napredne stranke Sigmundur David Gunnlaugsson (38) i predsjednik konzervativne Stranke neovisnosti Bjarni Benediktsson (43). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene