Obavijesti Video Pretražite Navigacija
120 zemalja

Iran očekuje solidarnost summita nesvrstanih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je pozdravio summit Pokreta nesvrstanih koji broji 120 zemalja rekavši kako skup koji će se održati u Teheranu 30. i 31. kolovoza dokazuje da Washington nije uspio izolirati zemlju od ostatka svijeta.

Otvarajući pripremni skup pred summit Pokreta nesvrstanih u Teheranu ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi je rekao kako očekuje njegovu solidarnost protiv sankcija koje je Zapad nametnuo da kazni Iran zbog njegovih nuklearnih aktivnosti.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

>> Iran tvrdi da Hamas nije pozvan na summit nesvrstanih

'Nesvrstani se moraju ozbiljno usprotiviti... jednostranim gospodarskim sankcijama koje su izvjesne zemlje nametnule nesvrstanim zemljama', rekao je Salehi na otvaranju summit.

Zapadni diplomati nastoje umanjiti važnost summita i početak trogodišnjeg iranskog predsjedavanja pokretom koji je uspostavljen 1961. kako bi se suprotstavio dominaciji velikih sila u međunarodnim odnosima.

Ali 80 zemalja sudjeluje na summitu na razini ministara ili višem, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast, a njih 50 šalje šefove vlada.

Očekivano sudjelovanje velikih igrača uključujući glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona i novog egipatskog predsjednika Mohammada Mursija, prvog egipatskog čelnika koji će posjetiti Iran od islamske revolucije 1979., dat će sastanku diplomatsku težinu.

Sirijska kriza će vjerojatno dominirati summitom, a iranska potpora predsjedniku Basharu al-Assadu koji topovima guši ustanak koji prijeti posljedicama po cijelu regiju, vjerojatno će doživjeti temeljito propitivanje. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene