Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NE ŽELE PRESTATI UBIJATI DŽIHADISTE

'Tigrova obitelj' plaća krvavi danak za otpor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici "Tigrove obitelji" masakrirani su u nekoliko navrata, no i dalje se bore, ni manje ni više, nego protiv svjetskog neprijatelja broj 1. - Islamske države i nikako im ne ostaju dužni.

Proteklog tjedna su džihadisti takozvane Islamske države zarobili i pogubili 70 pripadnika plemena Albu Nimr (Tigrova obitelj), vijest je koju je BBC-ju prenio plemenski starješina šeik Naeem al-Gaoud. Riječ je o sunitskom plemenu iz sela Khanazir u iračkoj provinciji Anbar, piše Daily Beast, kojem je al-Gaoud isto tako potvrdio prošlotjedni masakr.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upozorenje stručnjaka RAZOTKRIVENO kako IS dolazi do oružja Slika nije dostupna Među njima puno zapadnjaka Gotovo 30.000 stranih džihadista ušlo u Siriju i Irak od 2011.

Al-Gaoud je istaknuo da su sve žrtve džihadista bili civili, čiji su se rođaci borili protiv samoproglašenog kalifata. "ISIS ubija Albu Nimr jer smo se još 2000-tih i 2006. borili i ubijali Al-Kaidu, a danas Albu Nimr ubija ISIS", rekao je.

"Mi smo prvo pleme koje ih je ubijalo. Mnoga su se plemena borila protiv njih, no mi smo bili prvi", naglasio je al-Gaoud.

U jesen 2014. godine ISIS je masakrirao na stotine boraca plemena Albu Nimr, njih gotovo 500, a u masovnoj grobnici pored grada Hita, pronađeno je 200 njihovih tijela.

BITKA ZA ALEP Tisuće iranskih vojnika, Hezbollah, Asadova vojska i Rusi spremaju se za najveći napad u Siriji dosad

Provincija Anbar je najveća iračka provincija te danas predstavljala sunitsko uporište u toj zemlji, kojoj je na vlasti šijitska vlada. Ta provincija graniči sa Sirijom, Saudijskom Arabijom, Iranom i Jordanom. Njezine duge i porozne granice, koje je Islamska država htjela do kraja izbrisati, lako su poslužile za priljev stranih boraca i oružja u Irak tijekom američke okupacije.

U periodu buđenja, anbarska plemena stala su na stranu SAD-a, jer nisu bila naklona šijitskoj vladi u Bagdadu, ali koja su isto tako vidjela egzistencijalnu prijetnju i u Al-Kaidi.

"Al-Kaidina lokalna podružnica viđena je kao društveni ustanak i uzurpator tradicionalne plemenske moći te kao entitet koji prijeti preuzimanjem tradicionalnih krijumčarskih ruta, koje su plemena koristila kao pokroviteljske mreže, koje zauzvrat čine srce i dušu njihove politike", pojasnio je Stephen Biddle, profesor Fakulteta za međunarodne odnose Elliot pri Sveučilištu George Washington.

No, Biddle isto tako ističe da iako mnoga plemena osjećaju barem kakav-takav prijezir ili netrpeljivost prema džihadistima, malo koje je spremno riskirati živote svojih pripadnika riskiranjem da ih naljute, iz straha da ne završe kao pripadnici Albu Nimra.

No Albu Nimr se posustaje, niti u borbi, niti uvjerenjima oko samoproglašenog kalifata i njihovog zla. "ISIS je, kao što znate, neprijatelj islama. Bilo koji dobar čovjek će ih ubiti", smatra al-Gaoud.

On ne dijeli mišljenje da se njegovo pleme jedino bori protiv džihadista. "Mnoga plemena će se boriti protiv ISIS-a i ubijati ISIS... ISIS nisu ljudi", dodaje.

Biddle s druge strane smatra da ostala anbarska plemena ne preziru ISIS jednako, kao što preziru šijitsku vladu u Bagdadu. "Mislim da velika većina njih u ovom trenutku Islamsku državu vidi kao manje od dva zla", kaže.

"Mislim da plemena imaju dobar razlog osjećati se izdanima od strane vlade u Bagdadu i Sjedinjenih država, a posve je jasno da iračka vlada sve više dužna šijitskim borcima, koje suniti vide kao egzistencijalnu prijetnju, puno goru od one koju predstavlja Islamska država", pojašnjava Biddle.

Druga plemena možda nisu u potpunosti prigrlila ISIS, ali ne žele riskirati svoje živote izazivajući džihadiste, ističe.

No unatoč nedostatku bilo kakve pomoći na obzoru i uz mržnju prema Bagdadu, pleme Albu Nimr ustrajalo je i ustraje protiv džihadista i danas, baš kao što su to činili i prije deset godina, kad su imali podršku SAD-a. Događaj iz 4. listopada samo pokazuje koliko krvavu cijenu ti ljudi plaćaju za svoj tvrdoglav i hrabar otpor zlu koje Islamska država, svakako predstavlja i to ne samo njima, već čitavom svijetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene