Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BITKA ZA ALEP

Tisuće iranskih vojnika, Hezbollah, Asadova vojska i Rusi spremaju se za najveći napad u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće iranskih vojnika pristiglo je u Siriju kako bi sudjelovalo u kopnenoj ofenzivi protiv pobunjenika u okolici grada Alepa, prenose dužnosnici.

Iranski vojnici zajedno s Hezbollahom i sirijskom vojskom spremaju se pokrenuti najveću ofenzivu dosad uz pomoć podrške ruskih aviona iz zraka, a cilj je grad Alep.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Slika nije dostupna Na sjeveru Sirije UNATOČ ZRAČNIM UDARIMA RUSIJE I KOALICIJE Islamska država napreduje prema Alepu

Neimenovani dužnosnici tvrde kako je riječ o napadu koji će biti izravna podrška Bašaru al-Asadu i naporima istih saveznika koji su proteklog tjedna pokrenuli veliku ofenzivu u Hami, zapadno od Alepa, prenosi Sky News.

Velika operacija na spomentom područjima nalazi se vrlo blizu granice s Turskom, što bi vjerojatno moglo dodatno antagonizirati Ankaru. Turska je već izrazila svoju duboku zabrinutost oko ruskih zračnih napada u Siriji, dok istovremeno podupiru sirijske pobunjenike, koji se bore protiv Asada.

RUSI IZVELI DOSAD NAJJAČE NAPADE Islamska država pretrpjela goleme gubitke

Trenutno stanje u Alepu je takvo da je kontrola tog grada i područja oko njega podijeljena na Asadove snage, pobunjenike i takozvanu Islamsku državu.

"Velike pripreme na tom području su očite. Počela je velika mobilizacija u sirijskoj vojci... elitnih boraca Hezbollaha te tisuća iranskih vojnika koji su u nekoliko navrata pristizali na to područje posljednjih dana", ističe neimenovani izvor za agenciju Reuters.

"Odluka da se krene s bitkom za Alep je donesena... više se ne prikriva da se u Siriji nalazi tisuće iranskih vojnika te da je njihova uloga ključna", dodao je drugi neimenovani dužnosnik.

Oba dužnosnika nisu otkrila kad će napad točno krenuti, ali su naglasili da će to biti vrlo skoro.

Podsjetimo, rusko zrakoplovstvo bombardiralo je 86 "terorističkih ciljeva" u Siriji u posljednja 24 sata, što je najjači intenzitet napada od početka ruske vojne intervencije 30. rujna, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo obrane.

Isto tako, predsjednik iračkog parlamentarnog odbora za obranu i sigurnost Haki al Zamili rekao je u utorak u Bagdadu da je iračka vojska počela bombardirati ciljeve IS-a uz pomoć obavještajnog središta koje je u rujnu dogovoreno između Rusije, Irana i Sirije.

Zapad Alepa kontroliraju snage Bašara al-Asada, dok se na sjeveru međusobno bore pobunjenici, Islamska država te drugi Asadovi protivnici.

Dalje na sjeveru te provincije nalazi se i jedno područje koje je meta zračnih udara američke koalicije.

Opći kaos u Alepu i oko njega svakog trenutka bi mogao prerasti u sveopći rat, u kojem više nitko ne može procijeniti tko će na kraju izaći kao pobjednik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene