Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve za Zapad

Indija: Zapadnjacima rađaju djecu za 23.000 dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U samo jednoj indijskoj klinici porod čeka 60 surogat majki koje će tek rođenu djecu dati paru sa Zapada. Industrija surogat majci ondje se polako pretvara u reproduktivni turizam.

Grad Anand u Indiji sve je poznatiji kao epicentar industrije surogat majki. Naime, ondje nekoliko stotina žena nose djecu parova iz cijelog svijeta. Od kad je 2004. godine, 47-godišnja baka na svijet donijela blizance za svoju kćer Kaival u bolnici koju vodi dr. Nayana Patel, najpoznatija indijska 'surogat doktorica i Inidjjci, ali i mnogi parovi diljem svijeta dolaze u njezinu kliniku, privučeni iskustvom, niskim cijenama, ljubaznim osobljem, ali i nedostatka pravnih odredbi.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu" Ilustracija osuđena je Barbara je u 24 godine lažirala 17 trudnoća: Nagurala bi jastuke ispod majice, a dokopala se i rodnih listova

'Pomažemo jedni drugima'

U klinici i sami priznaju da je posljednjih nekoliko mjeseci posao zbog globalne financijske krize bio u padu, ali kako se ekonomija oporavlja, u klinici Patel opet sve više pacijenata. Amerikanka Jennifer Rivas i njezin suprug Homer, u kliniku su došli u nadi da će postati roditelji. Rivas kaže da u njezinom životu postoji praznina, a surogatstvo vidi kao mogućnost da ima dijete dok u isto vrijeme pomaže siromašnoj obitelji. 'Osjećam da nisam dio društva majki s djecom. Drugačiji je životni stil kada nemate djecu, ulazite u dob života kada imate drugačije vrijednosti i vaš život kreće drugim putem pa je veoma važno imati dijete', rekla je Rivas.

>> Majka rodila trojke svojoj kćeri

>> VIDEO: Gay par uz pomoć surogat majke dobio kći

>> Baka i unuk čekaju dijete od surogat majke

Patel je porodila gotovo 250 surogat majki, a još ih je 60 trudno i čeka porod u njezinoj klinici. 'Ova vještina je dobra u Indiji. Surogat majke su predane i imaju potpunu podršku svoje obitelji. Novac koji dobiju pomoći će čitavoj njihovoj obitelji. Ne konzumiraju alkohol niti droge. Indijski propisi idu u korist parovima koji žele postati roditelji, budući da surogat majka nema nikakvih prava ni obveza prema djetetu, a tu je i transparentnost cijelog zahvata', rekla je dr. Patel.

U Indiji je jeftinije

Procedura od pronalaska majke do poroda djeteta stoji u Indiji oko 23.000 američkih dolara, samo djelić koliko bi koštalo u zapadnim zemljama, napominje dr. Patel. Mnoge surogat majke sudjeluju u programu tajnosti, što znači da ne govore o ovome svojim roditeljima ili obitelji da ne b bile protjerane.

Meenal, 26-godišnja majka trogodišnje Shraddhe kaže da je to najbolji način da osigura budućnost svojoj kćeri kojoj u suprotnom ne bi bilo dostupno pristojno obrazovanje. 'Oni trebaju dijete, a nama treba novac. Činimo to radi njihove sreće, ali i za naše dobro, za naš dom i za našu kćer. Oni će dobiti dijete i bit će sretni', rekla je Meenal koja već četiri mjeseca nosi dijete jednog britanskog para. Nakon poroda, dobit će 6.450 američkih dolara, što i nije tako malo novca u zemlji u kojoj se u prosjeku živi s dva dolara dnevno.

Kritičari se protive

Obje strane potpisuju ugovor u kojem stoji da par plaća surogat majci te pokriva njezine medicinske troškove za vrijeme trudnoće, a ona se nakon poroda odriče prava na dijete i odustaje od pravne bitke za njega. Da bi bila surogat majka, žena mora biti mlada, zdrava i udana s djecom zbog fizičkih razloga, i još važnije, psihološke podrške. Smatra se da će majka manje htjeti zadržati dijete ako već ima svoje. Ohrabreni uspjehom klinike Patel, u Indiji cvjetaju ustanove koje se bave surogat majčinstvom, a svoje usluge naplaćuju daleko jeftinije nego na Zapadu.

Kritičari kažu da je to još jedan način eksploatacije i oglašava reproduktivni turizam koji ne brine puno za prava surogat majki. Vrinda Marwah iz skupine za istraživanje ženskog zdravlja, kaže kako industrija surogat majki podiže etičke dileme. 'Dileme variraju od pravnih: državljanstva djeteta. Tko ima pravo na dijete? Potencijalno, dijete bi moglo imati tri majke. Tu je i pitanje prava za surogat majke, njihova prava na zdravstvenu zaštitu budući da su podvrgnute invazivnim dugoročnim tretmanima i lijekovima, pitanje je kako ono utječe na njihovo zdravlje. Što se tiče plaćanja, nema nikakvih regulacija, one nemaju moć dogovaranja cijene', rekla je Marwah.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene