452868
452868
452868
452868
452868

OTKRIĆE ZBOG KOJEG SMO NA IGLAMA "Ako igdje izvan Zemlje ima života, onda je to ovdje"

  • , 08.10.2016., 16:07
  • Autor:
  • komentara

Znanstvenici su korak bliže otkriću izvanzemaljskog života.

 
 
 
 
Proxima b - planet na kojem ima života? (foto: AFP)
Proxima b - planet na kojem ima života? (foto: AFP)

Planet Proxima b, koji je otkriven u kolovozu ove godine, mogao bi biti dom i određenih oblika života. Naime, znanstvenici s Marseille Astrophysics Laboratory (CNRS) zaključili su kako se na planetu nalaze mora i kako bi čak mogao biti 'planet oceana' zbog velikih vodenih površina koje bi mogle biti duboke i do 200 kilometara. Voda na planetu 'podgrijala' je nade da bi Proxima b mogla biti i dom nekog oblika izvanzemaljskog života.

Novootkriveni planet je egzoplanet najbliži Zemlji, izvan našeg Sunčevog sustava. Vrlo joj je sličan, i po masi, tek je nešto veći, a udaljen je 4,22 svjetlosne godine. Kreće se oko Proxime Centauri, zvijezde koja je najbliža našem Sunčevom sustavu. Znanstvenici pretpostavljaju da bi temperatura na površini Proxime b mogla biti u razini onih koje su pogodne za život.

'Planet Proxima b nalazi se u orbiti zbog koje ima tekuću vodu na površini pa je logično da se postavlja i pitanje ima li života na njemu. Vrlo je vjerojatno da se tamo nalaze neki oblici života. Od tisuća egzoplaneta koji su otkriveni, Proxima b je najbolji kandidat za kojeg se može pretpostaviti da na njemu ima života', pojasnili su znanstvenici.

Ipak, prisutnost vode na Proximi b je za sada samo pretpostavka, a tako bi moglo ostati još neko vrijeme jer bi sadašnjim svemirskim letjelicama trebalo 70.000 godina da stignu do nje, piše Independent.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se