Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'81 minuta'

Misterij jedne od najvećih pljački u povijesti ni danas nije razriješen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva muškarca maskirana u bostonske policajce ukrala su 13 umjetničkih djela. Neka od njih izvadili su iz okvira koji i danas prazni vise na zidovima muzeja,

Nazivana je najvećom pljačkom umjetnina u povijesti SAD-a, a možda i najvećom na svijetu, a 25 godina kasnije krađa 13 umjetničkih djela iz muzeja u Bostonu nije riješena, piše Daily Mail. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Materijalna šteta Više je osoba napalo sirotu ženu na autobusnoj stanici u Zagrebu: Ukrali su joj ruksak Ilustracija napadnutog dostavljača hrane Jedan lakše ozlijeđen U Zagrebu dva napada na dostavljače hrane

Mnogi su nagađali tko je odgovoran, pojavile su se brojne glasine, ali svaki trag vodio je do slijepe ulice. Ipak, vlasti i zaposlenici muzeja Isabella Stewart Gardner i dalje se nadaju da će slučaj biti riješen. Napominju da se ukradena umjetnička djela gotovo uvijek vrate, ali ponekad to traje duže.

'Iako je od krađe umjetnina prošla četvrt stoljeća, mi i dalje ostajemo optimistični, naglasila je direktorica muzeja Anne Hawley.

Za nekoliko dana čeka nas najvažniji događaj na nebu ovog mjeseca

Pljačka se dogodila u ranim jutarnjim satima 18. ožujka 1990. godine. Dvojica muškaraca prerušenih u bostonske policajce ušli su u muzej tvrdeći da reagiraju na zaprimljeni poziv. Svladali su dva zaštitara i i u 81 minutu ukrali 13 umjetnina među kojima su remek djela Rembrandta, Vermeera, Degasa i Maneta. Umjetnine prema tvrdnjama vlasti vrijede i pola milijarde dolara, a muzejski dužnosnici kažu da su neprocjenjive jer ih je nemoguće zamijeniti.

Neki od radova izvađeni su iz okvira koji i danas prazni vise na zidovima muzeja. 

Pet milijuna dolara nagrade

Prije dvije godine FBI je objavio kako misle da znaju identitet lopova, ali gdje su umjentnine ostalo je nejasno. Otada nikakva imena nisu otkrivena niti je itko uhićen.

U suradnji s drugim zemljama praćeni su tragovi diljem svijeta. No, odgovor je možda bliže kući. Bivši agent Richard DesLauriers rekao je prije dvije godine kako istražitelji vjeruju da su lopovi pripadali kriminalnoj organizaciji sa sjedištem u Novoj Engleskoj.

Gdje su umjetnine vrijedne 10 milijardi dolara koje je imala Imelda Marcos?

Za povratak umjetnina u dobrom stanju muzej nudi nagradu od pet milijuna dolara.

Povodom godišnjice muzej je pokrenuo virtualnu turu na svojim stranicama pod nazivom 'trinaest radova - Istražite ukradene umjetnine'.

Šef sigurnosti u muzeju, Anthony Amore, održat će predavanje pod nazivom '81 minuta' u sklopu kojeg će provesti posjetitelje kroz krađu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene