Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bit će zanimljivo...

Za nekoliko dana čeka nas najvažniji događaj na nebu ovog mjeseca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što će se sve događati i vidjeti na hrvatskom nebu u ožujku otkrio nam je Ante Radonić, voditelj planetarija Tehničkog muzeja.

Ožujak je definitivno zanimljiv mjesec za sve koji vole promatrati nebo i zvijezde. Što će se sve događati otkrio nam je Ante Radonić, voditelj planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vidjela se iz Hrvatske VIDEO Ovo nikako nemojte raditi tijekom pomrčine sunca Slika nije dostupna Početak sutra u 9.33 Ostao je još jedan dan do najvažnijeg događaja na nebu ovog mjeseca

'U petak 20. ožujka biti će potpuna pomrčina Sunca koja će se u Hrvatskoj vidjeti kao djelomična pomrčina Sunca. Mjesec će pokriti oko 60 posto promjera Sunčevog diska. Početak pomrčine po našem vremenu je u 8 sati i 41 minutu. Maksimum pomrčine je u 10 sati i 45 minuta. Završetak pomrčine je u 12 sati i 50 minuta', precizirao je Ante Radonić, voditelj planetarija Tehničkog muzeja.

Astronomski početak proljeća

Naravno, svi se veselimo dolasku proljeća! 'Astronomski početak proljeća je u petak, 20. ožujka u 23 sata i 45 minuta', rekao nam je voditelj planetarija Tehničkog muzeja.

'Na početku večeri najsjajniji je objekt planet Venera koja će se vidjeti iznad zapadnog obzora i prva će se pojaviti nakon zalaska Sunca. Drugi jako sjajni objekt je planet Jupiter koji će na početku večeri biti visoko iznad jugoistočnog obzora', kaže Radonić.

Na priloženoj slici svijetloplave krivulje označavaju područje djelomične pomrčine, a tamnije plave krivulje označavaju područje totalne pomrčine Sunca:

Nakon 70 godina riješen misterij - I to na dubini od 1000 metara

Sve ostalo povezano je sa projekcijom koja se može vidjeti samo u kupoli planetarija jer ne postoje slike za to - stoga kada budete u prilici posjetite planetarij Tehničkog muzeja i upoznajte se pobliže s našim Svemirom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene