Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne idite na more

I do 3 metra: Jeste li spremni za 'dan velikih valova'?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Večeras se očekuje olujno nevrijeme s valovima i do tri metra na otvorenom moru. Olujno jugo koje će dosezati brzinu i do 120 kilometara na sat i plimni val, fenomen koji se stručno zove aqua alta, pogodit će sjeverni dio Jadrana, najviše talijanske luke Veneciju i Trst.

Cijeloga dana nautičarima se šalju poruke upozorenja, a oni koji ne moraju bolje da večeras ne izlaze na more. 'Izvanredni su vremenski uvjeti, tako da je pojačano jugo i stanje mora će ponegdje biti 6, tako da će biti malo više posla', kaže Željko Šimac, radio operater obalne radio postaje Rijeka Radio.

Pročitajte i ovo Piknik, ilustracija Prvi maj Planirate druženje u prirodi za Praznik rada? Vrijeme bi vas moglo iznenaditi Saharski pijesak stigao do Hrvatske Objavljene satelitske snimke Saharski pijesak stigao u Hrvatsku: "Atmosfera u dijelovima zemlje bit će zamućena"

Olujno nevrijeme, jako jugo, plimni val visine metar i pol kod Venecije, koji bi mogao pogoditi i Istru, prijete večeras Jadranu. Neki su vlasnici plovila u posljednji trenutak izvadili na sigurno. Da im se ne dogodi havarija, kao onima koji prošli put nisu slušali upozorenja. 'Trebali bi u svakom slučaju i inače gledati kakva im je kvaliteta veza, kakvi su konopi, kakva su im sidra, odnosno lanci u moru i da to posebice pred ovo vrijeme pogledaju', kaže Darko Glažar, lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka.

>> Dubrovnik: Ni opasni valovi ih nisu spriječili u ostvarenju nauma

Ova će noć biti jako teška na moru. 'Najbolje je ne izaći i uredno slušati prognoze', kaže Glažar. Plovila lučkih kapetanija i policije bit će spremna da reagiraju.

Treba se nadati da će većina nautičara ovo upozorenje ozbiljno shvatiti i da neće biti potrebe za intervencijom kapetanije i policije. Već sutra poslijepodne meteorolozi predviđaju kratkotrajno smirivanje vremena, a onda za vikend opet nevrijeme praćeno jakim jugom.

Ukoliko i vi snimite video ili fotografije udara velikih valova i olujnog mora, šaljite nam ih na moj.report@novatv.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene