Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

'Srbija je opet zaigrala taj srpski rulet s Rusijom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Putin u Beogradu je dočekan na poseban način, zbog njega je i središnji dio proslave oslobođenja grada - vojna parada pomaknuta nekoliko dana ranije. Iz Beograda Putin je čini se otišao zadovoljan, dvije zemlje potpisale su sedam sporazuma, od energetike do vojno-tehničke suradnje.

Srbija se želi, očito, što se vanjske politike tiče, oslanjati na Rusiju, a što se ekonomije tiče - na Europsku Uniju. Međutim, to nije moguće. Srbija se tu nalazi u jednoj vrlo kompleksnoj situaciji i ona je do sada pokušavala žonglirati između Rusije i Europske unije o kojoj uvelike ekonomski ovisi. Ali, ukoliko doista želi stupiti u EU za desetak godina ona će to morati korigirati. To je, osim ministara u Bruxellesu rekao i bivši srbijanski ministar Svilanović u nedavnom intervjuu za jedne strane novine.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Rusi u Beogradu TEŠKI DANI Zabrinuti i prestrašeni Rusi sletjeli u Beograd: "Molim vas, zaustavite Putina. On je opasni ubojica"

Srbija će se jako teško iz toga izvući. Ona je i danas zaigrala taj srpski rulet s Rusijom. Šefovi obavještajnih agencija potpisali su specijalni ugovor, srpsko-ruskom institutu u Nišu dan je diplomatski status što je automatski obavještajni indikator koji će Zapad i Bruxelles jako nadzirati i promatrati.

Tu je i Južni tok. Danas je Vučić rekao kako mu je Putin uslišio zamolbu da neke proizvode, FIAT automobile, izveze u Rusiju kako bi se sačuvala radna mjesta. Ipak, nije mu uslišio zamolbu da se smijeni direktor Srbija Gasa, izravno ruski čovjek, koji je tu vječno i koji je izravno pod ingerencijom gospodina Millera iz Gazproma, a koji je stvorio goleme dugove i Gazprom će te dugove koristiti danas-sutra kao monetu za potkusurivanje za Južni tok za kojeg je Putin jako zainteresiran, od kojeg nije odustao zbog energetske dominacije u Europi.

VIDEO i FOTO Pogledajte kako je izgledala vojna parada u Beogradu

Jednako tako i s Kosovom. Vladimir Putin je u Beogradu jasno rekao da se on protivi međunarodnom priznanju Kosova, ne zato što tako jako voli Srbiju nego zato što je Kosovo također moneta u Vijeću sigurnosti u kojem on ima pravo veta da u slučaju bilo čega može trgovati ili pregovarati s drugim partnerima u Vijeću sigurnosti, prije svega s Amerikom, Velikom Britanijom i Francuskom.

Njegov današnji posjet treba s gledati u kontekstu trenutka u kojem se odvija. Vladimir Putin je došao na jedan mali teritorij koji nije eurointegriran, koji nije ušao u NATO i on je u govoru pred paradu jasno rekao kako neće dopustiti herpoizaciju novog nacizma na tlu Europe. Nacizam je u ovom slučaju jedna snažna metafora, a ne stvarnost. On bi značio diskriminaciju. Drugim riječima Putin kaže - mi nećemo dozvoliti tendenciju, koju jasno vidimo, da se Rusiju izgura kao neku regionalnu silu na azijski kontinent, Rusija će ostati svjetska velesila i bez Rusije nećete moći donositi niti jednu ključnu političku odluku u svijetu.

U politici između srbijanskog premijera i predsjednika postoji raskorak i on se jasno vidio. Tomislav Nikolić je najvećim dijelom naklonjen ruskoj politici, a Aleksandar Vučić ne. On je naklonjen politici zapada. Možda ne zato što on to silno želi nego zato što on kao premijer u ovom trenutku nema snage ni za što drugo nego, uvjetno rečeno, slušati Europsku uniju. Da sluša ono što mu se kaže u Bruxellesu vidi se u mnogim njegovim potezima u posljednjih šest mjeseci.

Vučić je, također, danas u razgovoru s Vladimirom Putinom rekao da će se ograničiti na male teme, na gospodarske teme, nije ulazio u velike teme.

Danas je prosvjedovala i skupina iz stranke Tomislava Nikolića. Nosili su transparente 'Vladimire spasi Kosovo'. Kosovo je očito ono oko čega se sve vrti. Kosovo je u vrlo teškom pregovaračkom okviru Srbije i taj politički dualizam istoka i zapada se vrlo jasno vidi i pitanje je hoće li se ikada riješiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene