Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putin u Srbiji

VIDEO i FOTO Pogledajte kako je izgledala vojna parada u Beogradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Beogradu je održana vojna parada koju su u povodu 70. obljetnice oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu organizirali srbijansko Ministarstvo obrane i Vojska Srbije (VS), a svečanom mimohodu oko 4.500 pripadnika svih rodova VS nazočio je i ruski predsjednik Vladimir Putin i visoko rusko izaslanstvo, partizanski veterani, te vojno diplomatski zbor, uz izuzetak veleposlanika i predstavnika SAD-a.

Vojnoj paradi, koja se u Beogradu prvi put organizira nakon 1985., zapovjednik je bio načelnik Glavnog stožera VS general Ljubiša Diković, a započela je počasnim topničkim plotunima.

Pročitajte i ovo Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena Vladimir Putin Ukrajina odbacila optužbe Putin u teror umiješao Ukrajinu: "Napadači su bježali prema granici, čekao ih je prolaz"

Prikazano je više od 300 različitih pokretnih oružanih sustava i vojne opreme sva tri roda VS, a u završnici su nastupili ruski zrakoplovi MIG-29.

Dio vojne parade bile su i ratne zastave postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju Beograda u Drugom svjetskom ratu, zastave iz Prvog svjetskog rata te aktualne zastave postrojbi Vojske Srbije.

Prigodnim govorima prije početka parade sudionicima su se obratili predsjednici Srbije Tomislav Nikolić i Rusije Vladimir Putin.

Putin i Nikolić: Dobri odnosi u prošlosti, ista perspektiva i za budućnost

Srbija i Rusija imaju puno toga zajedničkog u prošlosti, a pred sobom imaju dobru budućnost, poručio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom otvorenog dijela sastanka sa srbijanskim kolegom Tomislavom Nikolićem u Palači Srbija.

Vladimir Putin, koji boravi u jednodnevnom posjetu Beogradu, u svom je govoru podsjetio da su prije sedam desetljeća vođene borbe za oslobođenje Beograda ocijenivši da je to bila "zajednička borba za ispravnu stvar".

Govoreći o Kosovu, čiju neovisnost Rusija ne priznaje, Putin je naglasio da Moskva o Kosovu ima principijelno stajalište "koje se ne temelji samo na prijateljskim odnosima dvije zemlje, već i na međunarodnom pravu". "To je principijelno stajalište koje neće podleći nikakvoj promjeni. Podržavamo Srbiju i namjeravamo je podržavati i dalje", rekao je Putin.

"Znam da to načelo čuvate, iako biste možda mogli drukčije", rekao je Nikolić na početku sastanka koji je prenosila državna televizija (RTS) i dodao kako Srbija u Rusiji "vidi svog velikog saveznika, suradnika i partnera" te da neće ugroziti svoj moral bilo kakvim lošim ponašanjem prema Rusiji. On je ocijenio da Srbija danas nema neprijatelja "već manjih i većih prijatelja", a da u Rusiji vidi velikog prijatelja.

Nikolić je istaknuo brojne poveznice između dviju država, zajedničko slovensko podrijetlo, jezik, vjeru, tradiciju i kulturu kao i činjenicu da su dvije zemlje "uvijek bile na istoj strani".

Prijateljstvo između dviju zemalja prati i gospodarska suradnja te će danas biti riječi o problemima u energetskom sektoru, poput dugovanja te o mogućnostima ruske pomoći u petrokemijskoj industriji i razvoju poljoprivrede, najavio je Nikolić.

UŽIVO Nikolić Putinu: Dragi brate Vladimire...

Premijer Aleksandar Vučić kazao je u dijelu svog razgovora s ruskim predsjednikom, koji je RTS također prenosila uživo, kako Srbija nikada neće zaboraviti sudjelovanje ruskih trupa u oslobađanju srbijanske prijestolnice te velik broj života položenih za slobodu Beograda i Srbije.

Govoreći o gospodarskoj suradnji dvije zemalja, srbijanski premijer ocijenio je "dobrom viješću" rast međusobne robne razmjene i zamolio Putina da u Rusku Federaciju omogući uvoz Fiata 500 L koji se proizvodi u Kragujevcu, potvrdivši tako ranije najave da će Srbija tražiti od ruskog šefa države odobrenje za uvoz 10.000 fiata 500 L za rusko tržište.

"Uzimajući u obzire naše dobre odnose s Italijom, možemo se dogovoriti oko kvota u vezi s izvozom u Rusiju", rekao je Putin suglasivši se da su rusko-srbijanske trgovinske i gospodarske veze uspješne.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene