Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crveni križ?

Humanitarna pomoć danas stiže u Ukrajinu, ali nitko ne zna kako će doći do stanovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konvoj s ruskom pomoći mogao bi već danas doći do istočne Ukrajine, ali zasad nije jasno na koji način bi teret trebao doprijeti do stanovnika toga područja.

Ukrajinska vlada kazala je da se boji da bi Rusija u konvoju mogla voziti oružje za separatiste, pod krinkom 2.000 tona hrane i lijekova za civile u pobunjeničkim područjima.

Pročitajte i ovo Humanitarna pomoć pristiže u Pojas Gaze Priopćili Izraelci Prvi kamioni s humanitarnom pomoći ušli u Gazu preko novog prijelaza Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Kijev je zatražio da se kamioni pretovare na granici, te da se roba premjesti u vozila Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).

Ta je organizacija kazala da će se uključiti u podjelu pomoći ako se budu poštivali principi neutralnosti i nepristranosti, a to znači da dobije jamstva o sigurnom prolazu, te da putuje bez naoružane pratnje.

Rusija: Humanitarnu pomoć za Ukrajinu predat će Crvenome križu

Kamioni su namijenjeni regiji Luhanska, gdje su stotine tisuća civila bez struje i vode. Lokalne vlasti upozorile su još početkom kolovoza da je Luhansk, utvrda separatista na istoku Ukrajine, na rubu humanitarne katastrofe, lišen vode, struje i opskrbe prehrambenim proizvodima. Prekinuti su struja, voda, telefonske i internetske veze. Zalihe goriva iscrpljene su, uključivo i za sigurnosne službe. Što se tiče hrane, većina dućana je zatvorena, a u prekidu je i opskrba hranom i pitkom vodom.

Rusija je u utorak poslala 280 kamiona s humanitarnom pomoći namijenjenom civilima u istočnoj Ukrajini.

Ruski humanitarni konvoj izazvao je kontroverze jer Zapad i Ukrajina strahuju od toga da bi Rusi konvoj mogli upotrijebiti kao izgovor za vojnu intervenciju u Ukrajini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene