Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelji u očaju

Studenti medicine 'ispranog mozga' pridružili se IS-u, ali 'njihov slučaj je malo drugačiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelji djevojaka i mladića uvjerene su da im je ispran mozak. U Siriju je otišlo pet muškaraca i četiri djevojke.

Devet britanskih studenata medicine otputovalo je u Siriju gdje rade u bolnicama koje su na područjima pod kontrolom Islamske države. Četiri žene i pet muškaraca u zemlju su ušli prošli tjedan, a svoje planove tajili su od članova obitelji.

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

'Pretpostavljamo da su trenutno u Tel Abyadu koji je pod kontrolom ISIS-a', rekao je turski poltičar Mehmet Al Ediboglu. Riječ je o području na kojem borbe bijesne pa je medicinska pomoć itekako potrebna, piše Daily Mail.

'Nemojmo zaboraviti činjenicu da su oni liječnici, otišli su tamo pomagati, a ne boriti se. Dakle, ovaj je slučaj malo drugačiji', rekao je Ediboglu koji je upoznao i članove obitelji studenata koji su uvjereni da su mladi Britanci prevareni te da im je ispran mozak.

IS objavio popis 100 američkih vojnika 'koje treba ubiti'

Devetero mladih je u kasnim tinejdžerskim ili ranim dvadesetim godinama. Svi su podrijetlom iz Sudana i studiraju na medicinskom fakultetu u Khartoumu. Iako rođeni i odrasli u Engleskoj, poslani su u Sudan na medicinski fakultet. Skupina je 13. ožujka odletjela u Istanbul, a idući dan su busom otputovali do sirijske granice.

Obitelji su upoznate sa situacijom kada je jedna od studentnica, 19-godišnja Lena Maumoon Abdulqadir poslala poruku sestri u kojoj je napisala da želi volontirati i pomoći ranjenin Sirijcima.

Stvoren savez iz noćne more! Islamska država ih je prihvatila

Njezin otac je odjurio u Tursku. 'Živjela je u zemlji u kojoj posvuda trebaju liječnike. Zašto bi išla volontirati u Siriju', zapitao se.

Ukoliko se vrate u Veliku Britaniju skupina se neće automatski suočiti s progonom, ali morat će dokazati da se nisu borili na strani Islamske države.

Britanske vlasti savjetuju stanovnicima da ne putuju u Siriju i dijelove Iraka. Svatko tko otputuje u ta područja, čak i iz humanitarnih razloga, stavlja se u opasnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene