Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasilje na granici

Horor u Grčkoj - Ljude love kao trofeje: "Organizirajte se i uhvatite ih! Planine su ih pune"

Migranti u Grčkoj
Migranti u Grčkoj Afp
Aktualno Galerija Migranti u Grčkoj Migranti u Grčkoj Foto: Afp Migranti u Grčkoj Migranti u Grčkoj Foto: Afp Migranti u Grčkoj Migranti u Grčkoj Foto: Afp Spaljen kamp migranata Spaljen kamp migranata Foto: Afp +0 Spaljen kamp migranata Galerija 1/5 >>
Grčkom su se proširili lovci na migrante koje optužuju za postavljanje jednih od najvećih požara u toj zemlji.

Grčkom se proširilo vjerovanje da su migranti krivi za požare koji su poharali tu zemlju, što je dovelo do toga da ih samoorganizirane skupine traže poput "lovaca na glave".

U videu snimljenom u Eurosu, u pograničnom području s Turskom u sjeveroistočnoj Grčkoj, vidi se muškarac koji otvara stražnja vrata svog kombija i pobjednički se hvali kako ih je tog dana "uhvatio 25 komada". Njegovi "lovački trofeji" su prestravljeni migranti, koje optužuje za požare koji su poharali regiju.

Pročitajte i ovo Zapljena oružja Sam svoj majstor FOTO Pogledajte što je policija pronašla u kući u Varaždinu

"Spalit će nas", govori čovjek i ohrabruje Grke da slijede njegov primjer. "Organizirajte se i uhvatite ih! Planine su ih pune".

Objava je izazvala tisuće reakcija, a jedan anonimni korisnik komentirao je "Bacite ih u vatru". Migranti su kasnije prepričali kako su ih tukli metalnim šipkama. "Skinuli su nam svu odjeću i snimali nas. Dugo smo ostali tu znojeći se i nismo mogli disati".

Više od 73.000 hektara površine izgorjelo je u šest dana u požarima oko Aleksandropolija, glavnog grada Eurosa, što su najrazorniji požari ikada viđeni u Europskoj uniji. Katastrofa je ostavila zemlju u potrazi za krivcima, što je dovelo do uvjerenja da su migranti odgovorni za požare.

Pročitajte i ovo Nacionalni park Plitvička jezera Tragedija u Nacionalnom parku Poginula žena na Plitvicama: Odvojila se od grupe i pala niz strminu u jezero

Agencija UN-a za izbjeglice navodi kako su se građani stoga samoorganizirali u civilne milicije koje nezakonito provode djela protiv migranata.

"Seljaci obučeni u crno i u teškim čizmama, nalik grčkim specijalnim snagama, formiraju skupine zaštitara koje patroliraju granicom Eurosa tražeći migrante", navedeno je u izvješću Mreže za praćenje nasilja na granici.

Iako to nije nova pojava, ljetna situacija s požarima u Grčkoj dovela je do ponovnog pojavljivanja ovih skupina. "Policija i vojska ne djeluju protiv njih. Oni ih toleriraju", rekao je Lefteris Papayannakis, direktor grčkog Instituta za izbjeglice za Euronews.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Atlanti Drama na letu: Zrakoplov zahvatile snažne turbulencije - "Stjuardese su odletjele do stropa, krvi je bilo posvuda"

"Grčka vlada i mediji njeguju 'lovce na migrante' u stilu osvetnika od 2020., dopuštajući im da počine rasističke zločine potpuno nekažnjeno", kaže Alarm Phone, nevladina organizacija koja pomaže izbjeglicama kojima je potrebno spašavanje na moru.

Posljednjih se dana na društvenim mrežama objavljuje sve više videa koji potiču lov na migrante, unatoč mjerama koje je grčko pravosuđe poduzelo da zaustavi te radnje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene