442438
442438
442438
442438
442438

I FIZIČKI SLIČNE Hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo dobiti novu Željeznu lady?

  • , 05.07.2016., 21:18
  • Autor:
  • komentara

Nakon više od 20 godina i vladavine Margaret Thatcher Ujedinjeno bi Kraljevstvo moglo dobiti novu Željeznu Lady. Među kandidatima za Cameronovog nasljednika, najveće izglede kladionice daju ministrici unutarnjih poslova Theresi May. Ne samo zbog fizičke sličnosti s Margaret Tacher, već i zbog stavova, mediji su joj već nadjenuli nadimak "Željezna Lady"

 
 
 
 
Theresa May (Foto: AFP)
Theresa May (Foto: AFP)

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May u velikom je vodstvu u utorak pred svojom najbližom konkurenticom, Andreom Leadsom, u utrci za nasljednika premijera Davida Camerona, ali je ta utrka zasjenjena povlačenjem ulagača i padom funte.

May jer osvojila 165 glasova u prvom krugu izbora, a Leadsom je dobila 66.

"Pred nama je velik posao: ujediniti našu stranku i zemlju, ispregovarati najbolji mogući sporazum za izlazak iz EU-a i učiniti da Britanija funkcionira za sve", rekla je May (59).

"Ja sam jedina kandidatkinja koja je sposobna provesti te tri stvari kao premijerka i večeras je jasno da sam također jedina koja može dobiti potporu cijele Konzervativne stranke", istaknula je.

Bivši ministar obrane Liam Fox dobio je najamnje glasova - samo 16 i eliminiran je iz daljnje utrke za Cameronovog nasljednika, koji je podnio ostavku nakon što su Britanci na referendumu 23. lipnja izglasali izlazak iz EU-a.

Ministar pravosuđa Michael Gove osvojio je 48 glasova dok je ministar rada i mirovinskog sustava Stephen Crabb dobio 34.

Konzervativni zastupnici, njih 329, glasali su u utorak kako bi eliminirali najmanje popularnog kandidata, a sličan će se postupak, kada će biti eliminiran još jedan kandidat, ponoviti u četvrtak.

Zatim predstoji još jedno takvo glasanje kako bi na kraju ostala dva kandidata, a 150.000 članova stranke izabrat će jednog od njih za Cameronovog nasljednika u rujnu.

I dok se bira Cameronov nasljednik tržište je zabrinuto za ekonomski utjecaj Brexita. Tako je funta zabilježila novi rekordni pad u 31 godinu a tri ulagačka fonda priopćila su da obustavljaju svoj rad jer previše ljudi povlači svoj novac u isto vrijeme. (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se