Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za ratne zločine

Karadžić: 'Radim u neljudskim uvjetima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radovan Karadžić danas se pojavio na Statusnoj konferenciji.

Sudsko vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) u utorak je na statusnoj konferenciji priopćilo da će odluku o nastavku suđenja bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, koji je bojkotirao prva tri dana sudskog postupka, ovaj tjedan izdati u pisanu obliku. 'Sudsko vijeće će o tom slučaju ovaj tjedan izdati odluku u pisanu obliku. Zato se odgađa rasprava zakazana za srijedu', kazao je predsjedatelj sudac O-Gon Kwon pošto je saslušao argumentaciju optuženika i tužiteljstva.

Karadžić inzistira na tome kako mu je za pripremanje obrane potrebno najmanje 8 mjeseci.

'Ne želim bojkotirati ovo suđenje, no ne mogu i prihvatiti krivnju koja mi se otpočetka nameće. Pošteno suđenje ne može početi bez detaljnog čitanja optužbe i isto tako pažljovog pripremanja obrane. Ja radim sve što je u mojoj moći da se što bolje i brže pripremim i doći ću na sud čim budem spreman. Moje temeljno pravo je da se pripremim za suđenje. kakvo bi to suđenje bilo da na njega dođem nespreman', izjavio je Kardžić tijekom statusne konferencije.

Karadžić je na sudu izjavio kako on 'obranu priprema u neljudskim uvjetima, te kako je zbog toga morao zapostaviti sport i šetnju'.

Karadžić svjestan da mu se može ukinuti pravo da brani samog sebe

Tužiteljstvo je navelo neke opcije u kojima bi bilo moguće nastaviti suđenje Karadžiću, no isto tako je istaknulo i činjenicu da ako se on svjesno i dalje nastavi ne pojavljivati na suđenju, da gubi svoje pravo zastupati samog sebe te da će mu biti dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti i suditi mu se u odsustvu. Tužiteljstvo je istaknulo kako je Karadžić sad već i sam svjestan da mu se njegovo pravo da zastupa sam svoju obranu može oduzeti u tom slučaju, a isto tako, neće više niti moći samo jednostavno se odlučiti pojaviti nazad na suđenju i preuzeti svoju obranu.

Ako se on kanije i pojavi na suđenju, njegov dodijeljeni branitelj, i dalje će nastaviti voditi glavnu riječ iznoseći obranu. Vijeće je zanimalo postoji li razlika u suđenju Karadžiću, ukoliko ga se prisili da prisustvuje, nasuprot suđenja u njegovom odsustvu te kako bi njegov dodijeljeni branitelj trebao njega zastupati, ukoliko nije dovoljno upoznat sa slučajem. Tužiteljstvo je odgovorilo kako bi u tom slučaju zadatak Kradžićevog branitelja bio jednostavno djelovati u njegovom najboljem interesu. Branitelju bi isto tako bilo potrebno par mjeseci da pripremi obranu, nakon preuzimanja slučaja, no to bi bio slučaj samo ako bi branitelj bio već donekle upoznat sa slučajem, dodaje tužiteljstvo.

'Nadam se da ovo nije trik'

Karadžić je i sam prokomentirao prijedloge tužiteljstva za nastavak suđenja. 'Nadam se da ovo nije trik, koji bi se protumačio kao da prisustvujem suđenju, jer ja sam nazočan statusnom saslušanju', istaknuo je Karadžić i dodao kako ništa ne mijenja činjenicu da je on tek od 18. svibnja počeo dobivati relevantan materijal za pripremu obrane. 'Tu se radi od 45 tisuća dokumenata koje treba proučiti i verificirati, a godina i pol dana niti najboljim odvjetnicima nije dovoljna za to', objasnio je Karadžić i dodao kako to nije problem suda i da on ne treba odvjetnike. 'Imam odlične suradnike, koji rade baz ikakve naknade', rekao je. Zaključio je kako je u pitanju i kredibilitet suda u pitanju, te da tužiteljstvo pokušava iskonstruirati tijek suđenja.

Žrtve se boje da Karadžić nikada neće biti osuđen

Nakon što je prošlog tjedna počelo suđenje Radovanu Karadžiću, osumnjičeniku za genocid, bivši vođa bosanskih Srba pred sucem se tada nije pojavio. Objasnio je da je ostao u zatvorskoj ćeliji zbog toga što nije imao dovoljno vremena za pripremanje obrane. Radovan Karaždić odlučio je da će se sam braniti pred sudom, a jedan od članova njegova tima izjavio je kako im treba barem deset mjeseci da pripreme kvalitetnu obranu.

>> Karadžić: Sude, danas ne dođem, ali sutra će mi biti zadovoljstvo

>> Srebreničke majke: Europa nas je ponovno izigrala

>> Karadžić se i drugi dan nije pojavio na suđenju

>> 'Putovale smo 30 sati da bi vidjele nepravdu'

'Sud sada treba pokazati odlučnost jer će se u protivnom nastaviti igra koja cijelo vrijeme traje. Bojim se da Karaždić nikada neće biti osuđen', izjavila je majka jedne od žrtava Srebrenice.

Karadžića se tereti po 11 točaka, uključujući i optužbu za genocid, odnosno za ubijanje 8000 tisuća muslimanskih civila u Srebrenici 1995. godine. Bivši vođa bosanskih Srba poriče krivnju prema svim točkama optužnice. Njegov vojni zapovjednik, Ratko Mladić, također haški osumnjičenik za ratne zločine, još uvijek je u bijegu.

Glasnogovornica haškog suda Nerma Jelačić kaže da će suci razmotriti nekoliko mogućnosti.

'Ili će ponoviti upozorenja te upoznati Karadžuća sa svim posljedicama koje ga čekaju ukoliko i dalje bude izbjegavao suđenje. Jedna od mogućnosti je i da mu zabrane da se sam brani', kaže Jelačić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene