Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće se sastati s Hamasom

Hillary Clinton stiže u Izrael na hitne razgovore o situaciji u Gazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojnim stranim diplomatima i delegacijama koji po regiji pokušavaju smiriti sukobe Izraelaca i Palestinaca u Gazi pridružuje se i američka državna tajnica Hillary Clinton.

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton u utorak će doputovati u Izrael na žurne razgovore s izraelskim i palestinskim dužnosnicima u nastojanju da se okonča kriza u Gazi, izvijestili su američki mediji.

Američki dužnosnik je naglasio za televizijsku postaju NBC da se Clinton neće sastati s predstavnicima Hamasa koji nadzire Pojas Gaze. Muhamed Deif, novi čelnik vojnog krila Hamasa, u utorak je izjavio da je pokret spreman na borbu i neće odsutati od svojih nastojanja da oslobodi Palestinu. On je na prvoj audio snimci otkako je prošle srijede u zračnom napadu ubijen dosadašnji Hamasov vojni zapovjednik pozvao pristaše da ostanu čvrsti dok Ujedinjeni narodi upozoravaju na moguću izraelsku kopnenu invaziju.

Pročitajte i ovo Izraelci zahtijevaju oslobođenje talaca Rat u Gazi Hamas i Izrael na korak do dogovora za povratak talaca, objavljene ključne točke prijedloga Ilustracija Nema mira Rat sve bliže širenju na nova područja: "Moramo biti spremni za ofenzivu ako..."

>> Erdogan optužio Izrael za 'pokolj': Oni šire teror po Bliskom istoku!

Međunarodna zajednica usredotočena je na zaustavljanje nasilja te je predsjednik Obama telefonski razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i egipatskim predsjednikom Muhamedom Mursijem, dočim su diplomati u noći s ponedjeljka na utorak u Kairu nastojali postići prekid vatre.

Dužnosnici Bijele kuće su priznali da, iako razgovori nisu blokirani, vjeruju kako im je potreban poticaj koji bi mogla donijeti nazočnost Hillary Clinton. Oni su, međutim, rekli i da još uvijek rade na načinima "deeskalacije" krize.

Clinton je prema Bliskom istoku otputovala u utorak ujutro iz Phnom Penha u Kambodži gdje je bila na summitu azijskih čelnika s predsjednikom Barackom Obamom. U Izrael treba doputovati u utorak navečer. Ona će se u Jeruzalemu sastati s Netanyahuom, a potom s palestinskim dužnosnicima u Ramali nakon čega će otputovati u Kairo, rekao je glasnogovornik Bijele kuće novinarima u Kambodži.

Zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes novinarima je rekao da će poruka puta Hillary Clinton biti da eskalacija vojnog sukoba u Gazi nije ni u čijem interesu, izvijestio je Reuters. Rhodes je istaknuo da se Clinton neće sastati s predstavnicima Hamasa.

Clinton će istaknuti da je interes SAD-a ishod koji može voditi boljim uvjetima i otvoriti put težnjama za uspostavu dvije države koje bi živjele jedna uz drugu u miru i sigurnosti, izvijestio je NBC. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene