Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema mira

Rat sve bliže širenju na nova područja: "Moramo biti spremni za ofenzivu ako..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Izraelska vojska sve je spremnija odlučno proširiti svoju borbu protiv šijitske milicije Hezbollah u Libanonu.

"Danas smo odobrili razne planove za budućnost i moramo biti spremni za ofenzivu ako bude potrebno", rekao je načelnik glavnog stožera Herzi Halevi u srijedu tijekom posjeta vojnom zapovjedništvu u sjevernom izraelskom gradu Safedu. Izraelske obrambene snage "i unutar njih Sjeverno zapovjedništvo su na vrlo visokoj razini pripravnosti", dodao je.

Izraelska vojska u stalnim je borbama s jedinicama Hezbollaha u južnom Libanonu otkako je islamistički Hamas sa sjedištem u Gazi upao u granično područje u južnom Izraelu 7. listopada.

Pročitajte i ovo Sustav plaća - 3 Kritike ne prestaju Magla oko reforme s plaćama: "Premijer bi dobio koeficijent 5, a mi obični učitelji 1,9. Pitam se gdje je pravičnost?"

Hezbollah je u srijedu ispalio rakete na izraelski pogranični grad Kiriat Shmona, a izraelska policija je rekla da je nekoliko zgrada oštećeno. Nitko nije ozlijeđen.

Početkom rata u Gazi, vlasti su iz sigurnosnih razloga preselile desetke tisuća stanovnika sjeverne regije u unutrašnjost zemlje.

Tri osobe, uključujući i borca ​​Hezbollaha, poginule su u srijedu u izraelskim napadima na položaje Hezbollaha u južnom Libanonu, izvijestila je libanonska novinska agencija NNA.

Te borbe od početka listopada predstavljaju najozbiljniji vojni sukob od drugog libanonskog rata 2006. godine.

Pročitajte i ovo Nesreća u Italiji Užas u susjedstvu Sudarili se vozilo hitne pomoći i autobus u kojemu su bila djeca: Ima poginulih

Ali promatrači kažu da obje strane još uvijek slijede određena neizgovorena pravila, jer su dosad izbjegavale daljnju eskalaciju.

Hezbollah, kojeg podržava Iran, kontrolira vladu u Libanonu i ima arsenal projektila koji predstavlja prijetnju Izraelu.

Židovska država je pak vojno sposobna nanijeti nemjerljivu štetu Libanonu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene