Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomutnja u Americi

Hakeri napali AP i srušili burzu: Na Twitteru objavili da je Obama ranjen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lažna vijest objavljena na Twitter profilu novinske agencije AP o navodnim eksplozijama u Bijeloj kući i ozlijeđenom Baracku Obami u trenu je srušila burzovne indekse na Wall Streetu.

U Washingtonu je danas nakratko nastala prava pomutnja nakon što je novinska agencija Associated Press (AP) putem svog profila na Twitteru objavila da su u Bijeloj kući odjeknule dvije eksplozije te da je predsjednik SAD-a Barack Obama ozlijeđen.

Pročitajte i ovo Radnice Orljave odlaze na burzu - 1 Nakon 75 godina Gasi se još jedna hrvatska tvornica, jedina koja je odolijevala tako dugo: ''Žalosno je što pravi krivac neće odgovarati, a mi odlazimo'' Fortrade PREUZMITE BESPLATAN PRIRUČNIK Svjetske tvrtke trenutačno objavljuju rezultate svog poslovanja. Evo na što treba obratiti pažnju

Glasnogovornik AP-a konkurentskom je Reutersu rekao da je spomenuta vijest objavljena na Twitteru bila lažna, a da odgovornost treba tražiti u još nepoznatim hakerima, koji su navodno preuzeli kontrolu AP-evog profila, koji ima gotovo dva milijuna 'sljedbenika'. Ubrzo nakon sporne objave, profil je suspendiran te je bio nedostupan.

>> Carnajev priznao: On i brat u napad su krenuli zbog američkih ratova u Iraku i Afganistanu

Koliko ovakve objave mogu biti utjecajne, svjedoči i činjenica da su, nedugo nakon što se proširila 'vijest', burzovni indeksi na njujorškoj burzi Dow Jones Industrials i S&P 500 naglo izgubili na vrijednosti. Kako javlja CNBC, Dow je u samo tri minute pao za čak 143 boda, dok je ukupan zbroj gubitaka svih dionica tvrtki članica indeksa S&P 500 iznosio nevjerojatnih 136,5 milijardi američkih dolara. Nakon što se ispostavilo da je vijest lažna, burze su se oporavile, no regulatorna agencija SEC pokrenula je istragu.

Igrom slučaja, gotovo istovremeno s lažnom objavom, u Bijeloj je kući glasnogovornik Jay Carney održavao redovitu dnevnu press konferenciju, na kojoj je opovrgnuo da je došlo do bilo kakvih detonacija, a za predsjednika Obamu je rekao da je dobro.

Hakiranje profila na Twitteru u posljednje se vrijeme prilično zahuktalo. Tako je proteklog vikenda žrtva hakera bio CBS, kojeg su napali Sirijci bliski Bašaru al-Asadu te su objavljivali poruke koje idu njemu u korist. Prije toga na meti su se našli i američki javni radio NPR te britanski BBC.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene