Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teror u Bostonu

Braća krenula u napad zbog američkih ratova u Iraku i Afganistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osumnjičeni za bombaške napade na bostonskom maratonu Džohar Carnajev istražiteljima je priznao da su njega i njegova brata na terorizam motivirali američki ratovi u Iraku i Afganistanu.

Jedini preživjeli osumnjičeni za napad na Bostonski maraton, 19-godišnji američki državljanin čečenskog porijekla Džohar Carnajev, priznao je istražiteljima da su motiv terorističkog napada bili američki ratovi u Iraku i Afganistanu. Vijest o priznanju objavio je Washington Post, pozivajući se na dužnosnike upoznate s ispitivanjem mladog Carnajeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ovo je LICE TERORA' Policajac poslao fotografije uhićenja bostonskog bombaša Slika nije dostupna Pojedinci su najveća opasnost Obama brani FBI: Prije Bostona su radili sve što su trebali

U međuvremenu je Reuters objavio, pozivajući se na izvor iz američkog državnog tužiteljstva, da se zdravstveno stanje Džohara Carnajeva poboljšalo i sada više nije 'ozbiljno', nego 'dobro'.

Preliminarni razgovori s njim dali su naslutiti kako su on i njegov brat sami postali radikalni džihadisti, rekao je izvor iz američke vlade za CNN. Teško ranjeni Carnajev, koji se oporavlja od okršaja s policijom u bostonskoj bolnici, poručio je istražiteljima, kako je njegov brat, koji je ubijen u petak tijekom policijske potjere, htio obraniti islam od napada.

>> Džohar optužen za napad na Boston, sudit će mu redoviti sud

Isti izvor iz američke vlade upozorio je kako se ipak radi tek o preliminarnim razgovorima te da Carnajeve tvrdnje tek trebaju doći na provjeru te se njima tek trebaju pozabaviti istražitelji. Motiv za napad i dalje ostaje nepoznat, ali su istražitelji zasad uvjereni kako su braća radila na svoju ruku, jer nema dokaza koji bi zasad upućivali na drugačiji zaključak.

Protiv Carnajeva je podignuta optužnica za terorizam uz korištenje oružja za masovno uništenje. Optužili su ga i za uništavanje imovine sa smrtnim ishodom. On s istražiteljima komunicira pod teškim sedativima i priključen na aparate, ali 'svjestan, mentalno sposoban i lucidan', prenosi CNN.

Tijekom komuniciranja s istražiteljima, Carnajev je uglavnom odgovarao kimanjem glavom, a jednom je uspio i izgovoriti 'Ne', kad je upitan može li si priuštiti odvjetnika. Istražitelje zanima postoji li još eksplozivnih naprava, a svakih nekoliko sati, ulaze u sobu te uz prisutnost liječnika ispituju osumnjičenog Carnajeva.

Carnajev je ranjen u glavu, vrat, obje noge te jednu ruku, potvrdio je izvor iz FBI-a. izgubio je puno krvi, a možda je ostao i nagluh zbog eksplozija dvije granate za omamljivanje, pomoću kojih su ga policija i specijalci natjerali da izađe iz broda. Ostaje nejasno je li ranjen u ranijoj policijskoj potjeri, u kojoj je njegov brat ubijen, ili je ranjen tijekom hvatanja, dok se skrivao u brodu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene