Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz pomoć samo javno dostupnih fotografija

Hakeri kopirali otisak prsta njemačke ministrice obrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi hakerske skupine "Računalni klub kaos" objavili su da su kopirali otisak palca njemačke ministrice obrane Ursule von der Leyen, želeći time ukazati na slabost biometričkih sustava sigurnosti.

Govoreći u Hamburgu u subotu na 31. godišnjoj konvenciji tog kluba, jedan od njegovih članova Jan Krissler kazao je da planiraju uskoro objaviti na internetu sliku otiska ministričina palca.

Pročitajte i ovo EPP za Ursulu von der Leyen - 3 Ususret EU izborima Reporter Dnevnika Nove TV iz Bukurešta: ''Ursula von der Leyen morat će sada izaći iz svojeg ureda u Bruxellesu'' Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte

Krissler je izjavio i da izrada kopije nije zahtijevala objekt koji je Leyen dotaknula palcem. Umjesto toga, koristili su komercijalno raspoloživ softver pod nazivom VeriFinger i fotografiju njezina desnog palca slikanog izbliza tijekom jedne novinske konferencije u listopadu. Krissler je pokazao dio slike ministričina otiska palca, kazavši da je u mogućnosti upotpuniti nedostajuće dijelove slike korištenjem fotografija snimljenih iz drugih uglova.

Izazvali veliku zabrinutost: Hakeri upali u sustav nuklearke

Njemački website Zeit Online prvi je izvijestio o istraživanju koje su Krissler i njegov prijatelj haker Tobias Fiebig poduzeli na Berlinskom tehničkom sveučilištu, želeći ukazati na slabosti sustava biometričke sigurnosti.

Krissler je slično učinio i 2008. godine kada je objavio sliku otiska prsta Wolfganga Schaeublea, tadašnjeg njemačkog ministra unutarnjih poslova, a sada ministra financija.

Biometrija, koja zahtijeva korisnikov otisak prsta ili skeniranje šarenice oka, sve se više koristi pri sigurnosnim sustavima.

Krissler je već nekoliko puta pokazao kako se mnogi od tih sustava mogu nadmudriti. Jedan primjer je uređaj za prepoznavanje lica neke osobe koji je prevario fotografijom osobe. U 2013. godini, pak, probio je lažnim otiskom prsta sigurnost novog iPhonea, koji se temeljio na korisnikovom čitanju otiska prsta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene