Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Srebrenicu i bombardiranje Zagreba

Haag: Za Momčila Perišića traže doživotnu kaznu zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije ustvrdila je u završnim riječima da Momčilo Perišić, suprotno tvrdnjama haaškoga tužiteljstva, nije kontrolirao oficire Vojske Jugoslavije koji su raspoređeni u snage bosanskih i hrvatskih Srba, uključujući zapovjednika snaga bosanskih Srba Ratka Mladića.

Tužitelji tvrde da je Perišić odgovoran za zločine koje su počinile snage bosanskih i hrvatskih Srba jer ih je kontrolirao preko zapovjednika koji su iz Vojske Jugoslavije prebačeni u njihov sastav, kao i oružjem i drugom logističkom pomoći koju im je pružao u etničkom čišćenju tijekom rata u BiH i Hrvatskoj. Tužitelji smatraju da su slijedom toga Vojska Jugoslavije zajedno s vojnim snagama bosanskih i hrvatskih Srba djelovale kao jedna oružana sila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgođeno suđenje Momčilu Perišiću Slika nije dostupna ICTY: U srijedu početak suđenja Momčilu Perišiću

>> ICTY: Perišić rekao da je 'optužen za zločine vojske druge države'

Obrana je pak  tvrdila da Perišić nije imao kontrolu ni nad jednim oficirom koji je upućen preko kadrovskih centara, koje je osobno osnovao, u vojsku bosanskih i hrvatskih Srba, od trenutka kad su ušli u sastav tih snaga na području BiH i okupiranih dijelova Hrvatske.  Perišićevi branitelji stoga su pozvali sudsko vijeće da odbace glavnu tezu tužitelja da su zapovjednici i najvažniji oficiri vojske bosanskih i hrvatskih Srba bili zapravo pripadnici Vojske Jugoslavije i da je general Perišić nad njima imao efektivnu kontrolu.

'Mladića nitko nije kontrolirao i on je radio što je htio i kada je htio', poručila je njegova obrana koja je poricala da ikakav značaj ima činjenica gotovo istodobnog Mladićeva unapređenja u hijerarhiji Vojske Jugoslavije i vojske Republike Srpske. Za Perišićevu obranu činjenica da su ti oficiri i dalje dobivali plaću i ostvarivali sva ostala prava preko VJ nije dokaz Perišićeve kontrole nad njima.

Tužitelji su u utorak zatražili kaznu doživotnoga zatvora za Perišića.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene