Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekološka katastrofa

Toksični mulj iza sebe ostavio mrtve ribe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahvaljujući poduzetim mjerama za neutralizaciju, mulj više nije vidljiv golom oku.

  Informaciju je objavio glasnogovornik mađarske službe za izvanredna stanja Tibor Dobson, a prenosi MTI.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobre vijesti Prvi put od katastrofe u Mađarskoj Dunav bez viška metala Slika nije dostupna Stanje u Mađarskoj Najgora mađarska katastrofa mogla bi stajati 73 milijuna eura

Zahvaljujući poduzetim mjerama za neutralizaciju, mulj više nije vidljiv golom oku, javlja AFP. Novinar te agencija javlja da se mrtve ribe mogu vidjeti na površini rijeke Rabe, ali ih na Dunavu nema.

Stručni tim Hrvatskih voda u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije jutros je započeo pojačani monitoring Dunava kod Batine. Uzimaju se prvi 'pojačani uzorci vode' iz Dunava, a nastavit će se svaki dan, tjedan dana, te nakon toga ovisno o procjeni i daljnjem razvoju situacije, doznaje se u DUZS-u.

Toksični mulj pojavio se na ušću rijeke Rabe u južni rukavac Dunava, Mosoni-Dunav, blizu Gyora oko 8,30 sati ujutro. Uzorci vode pokazuju da lužnatost (pH) mulja sada iznosi između 8,96 i 9,07, a normalnom razinom smatra se 8,0, izjavio je za agenciju AFP neimenovani dužnosnik mađarske vodoprivrede. To znači da mulj predstavlja neznatnu prijetnju tamošnjem ekosustavu. Na početku katastrofe u ponedjeljak lužnatost je iznosila 13,5.

Mađarska vlada je u utorak proglasila izvanredno stanje u trima županijama na zapadu zemlje, nakon nesreće koja se dan prije dogodila u tvornici za preradu aluminija u Ajki (160 km zapadno od Budimpešte). Iz još nepoznatog razloga pukao je spremnik iz kojega se izlilo 1,1 milijuna prostornih metara natrijeve lužine sa solima teških metala i poplavilo sedam okolnih sela. Četiri su osobe poginule, a 123 su ozlijeđene.

Počela službena istraga

Mađarska policija započela je službenu istragu oko curenja kemijski otrovnog mulja, koje je izazvalo najgoru ekološku katastrofu u povijesti te zemlje. Europska unija izrazila je bojazan kako bi se toksične kemikalije mogle putem Dunava proširiti regijom, odnosno drugim državama. 'Zabrinuti smo ne samo za mađarski okoliš, već i za potencijalnu opasnost prelaska zagađenja preko granica mađarske', izjavio je glasnogovornik Europske unije Joe Hennon.

>> 'Poslije Černobila, ovo je jedna od najvećih tragedija u Europi'

Ravnatelj mađarske policije Jozef Hatala rekao je kako će nacionalni biro za istragu, voditi istragu 's obzirom na složenost i važnost situacije'. Mađarska tvrtka MAL, koja je vlasnik otvorenog spremnika otpadnog mulja koji je iscurio, još ranije je istaknula kako nije bilo znakova upozorenja, koji bi se mogli tumačiti kao preteča nastaloj ekološkoj katastrofi.

Jedna od tri najgore ekološke katastrofe u Europi

Raspravlja se i o tome, da prema standardima Europske unije, toksični mulj zapravo 'tehnički' nije opasan. Mađarski premijer Viktor Orban za agenciju AP je rekao kako je spremnik pregledan samo dva tjedna prije curenja te da nisu pronađene nikakve nepravilnosti.

Glasnogovornik Greenpeace Internationala Herwit Schuster, opisao je ekološku katastrofu, kao jednu od tri najgore u Europi, u posljednjih 20 ili 30 godina. 'Ta je zemlja zagađena i uništena za dugo vremena', izjavio je.

Četvero mrtvih, preko sto s opeklinama

Podsjetimo, između 600.000 i 700.000 kubičnih metara crvenog otrovnog mulja iscurilo iz spremnika tvornice za preradu aluminija Ajkai Timfoldgyar, u mjestu Ajka, 160 kilometara od Budimpešte. Pritom je poplavljeno 40-ak kvadratnih kilometara, odnosno nekoliko sela. Četvero ljudi poginulo je u nagloj otrovnoj poplavi, dok je njih 120 zadobilo opekline, zbog iznimno lužnatih svojstava crvenog mulja.

Taj mulj dobiva se pranjem boksita u natrijevom hidroksidu, koji iz stijene odvaja aluminij, a ostavlja karakteristični crveni mulj, koji u sebi sadrži, između ostalog, 40 do 45 posto željeznog oksida. Taj je mulj jaka lužina, koja ostavlja opekline u izravnom dodiru s kožom, a ukoliko se proguta, može oštetiti pluća i probavni trakt, što dovodi i do smrti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene