Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice ekološke katastrofe

Mađarska zatražila pomoć civilne zaštite EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska u kojoj se dogodila teška industrijska nesreća što počinje utjecati na ekosustav glavnog toka Dunava, službeno je zatražila pomoć europske civilne zaštite, priopćila je Europska komisija.

Mađarske vlasti su zatražile da im se pošalje 'troje do petero stručnjaka' specijaliziranih za otrovni mulj, dekontaminaciju i okoliš. 'Mađarsku je pogodila ekološka katastrofa. Katastrofe poput ove ne zaustavljaju se na granici i koordiniran europski odgovor može pomoći da se osigura što djelotvornija pomoć. Pozivam sve države članice EU-a da plemenito odgovore na zahtjev Mađarske', rekla je povjerenica za izvanrednu pomoć Kristalina Georgijeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stanje u Mađarskoj Najgora mađarska katastrofa mogla bi stajati 73 milijuna eura Slika nije dostupna Otrov se počinje širiti zrakom? Sedam poginulih: 'Neka područja mogla bi godinama sličiti na Mars'

>> Život u rijeci Marcal potpuno uništen, pomor ribe i u Dunavu

Europski sustav civilne zaštite u kojemu sudjeluje 31 država (27 zemalja EU-a, uz Hrvatsku, Island, Lihtenštajn i Norvešku), olakšava suradnju što se tiče reagiranja na katastrofe. U okviru tog sustava udružuju se sredstva koja se mogu koristiti za pomoć zemljama u svijetu pogođenim katastrofom. Kada se jednom pokrene, sustav osigurava koordinaciju akcija pružanja pomoći u EU-u i izvan njega.

Europska komisija koordinira njegov rad. Nakon osnutka 2001., sustav se koristio u vrijeme katastrofa u državama članicama (kao što su šumski požari na jugu Europe u 2009.), ali i drugdje u svijetu, kao što je nedavno bilo u potresima na Haitiju i u Čileu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene