Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tamo više nema života'

'Poslije Černobila, ovo je jedna od najvećih tragedija u Europi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gledajući posljedice onečišćenja u Mađarskoj, može se reći da je RH imala sreću što je tvornica Glinice kod Obrovca zatvorena.

Naime, radila je s potpuno istom tehnologijom kao ona u Mađarskoj, a njezino saniranje traje već godinama i stoji nas milijune. Otpadni mulj onečišćen teškim metalima, u kobinaciji s otpadnom natrijevom lužinom, doslovno su uništili zapad Mađarske.

'Problemi su nevjerojatni. To je nešto, slobodno ću reći, po meni poslije Černobila vjerojatno jedna od najvećih tragedija u Europi uzrokovana ljudskom aktivnošću', rekao je Ivica Kisić s Agronomskog fakulteta.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Slika nije dostupna Posredna odgovornost Direktor mađarske tvornice aluminija pušten iz pritvora

'Tamo više nema ni života, a kamoli poljoprivrede'

Tlo je ondje samo po sebi lužnato. A kada se po njemu razlije i otpadna lužina problem je još veći. 'U iduće tri, četiri, pet godina tamo bojim se nema ni života, a ne bavljenja nekom poljoprivrednom proizvodnjom', dodao je Kisić.

Sanacija se nastavlja, no kemijski se otpad polako probija kroz tlo koje je ondje dosta porozno. 'Ono što to jedino može raznijeti dalje to su velike kiše koje onda podignu taj materijal u vodeni stupac i odnesu ga dalje i zagade veću površinu', rekao je Tarzan Legović s Insituta Ruđer Bošković.

Moguće je, kažu stručnjaci, da zagađene podzemne vode dođu do rijeka koje su pritoci Dunava i njega zagade. 'Međutim, kako Dunav ima vrlo veliki protok ta će koncentracija zagađenja biti mala i mala je vjerojatnost da on ubije ribe u Dunavu', rekao je Legović.

>> VIDEO: Trebat će godina dana za čišćenje crvenog mulja

Tvornica u Obrovcu radila je s istom tehnologijom kao i ova u Mađarskoj. Iako je s radom prestala davne 1981., po suhom vremenu crveni ostaci kemijskog otpada i dalje se šire. 'Jaka bura tu puše i nosi lužinu iz bazena. Nosi je skroz do Kruševa', rekao je Tomislav Maričić iz Obrovca.

Sanacija bivše tvornice u Obrovcu trebala bi završiti iduće godine. Trajala je godinama i stajala milijune. Mala cijena, kada vidimo kakve su mogle biti posljedice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene