Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmah porasle svjetske dionice

Grčki parlamentarci prihvatili mjere štednje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki parlament prihvatio je zakone za provedbu mjera štednje i privatizacije na ključnom glasovanju koje je bilo uvjet za dobivanje financijske pomoći i izbjegavanje stečaja zemlje.

Za zakone potrebne za provedbu plana štednje glasovalo je 155 zastupnika a 136 protiv, nakon što su u srijedu prihvatili nepopularan petogodišnji plan štednje od 28 milijardi eura čime su uklonili prepreke za dobivanje posljednjeg dijela pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Euro i svjetske dionice nakon glasovanja dostigli su najviše vrijednosti u posljednja tri tjedna a ulagači iskazali olakšanje što je, unatoč žestokom protivljenju javnosti smanjenju javne potrošnje, izbjegnuta opasnost iznenadne insolventnosti.

Dva dužnosnika Europske unije, Herman van Rompuy i Jose Manuel Barroso glasovanje su pozdravili kao 'čin nacionalne odgovornosti' i rekli da su sada stvoreni uvjeti za upućivanje žurno potrebne iduće tranše zajmova Grčkoj.

Ministri financija država zone eura svoju će odluku donijeti na sastanku u nedjelju a MMF dan kasnije.

Zajam od 12 milijardi eura spriječit će da Grčka sredinom srpnja ili u kolovozu postane insolventna a pozornost će biti prebačena da drugi paket pomoći koji će vjerojatno biti jednake veličine kao i onaj prošlogodišnji od 110 milijardi eura. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci Ilustracija porast za 2,6 posto Rusko gospodarstvo iznenadilo MMF: "To je ratna ekonomija"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene